fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PROHUJALO S VIHOROM: Koliko su novca za “Generala” dale siromašne dalmatinske općine, gradovi i državne tvrtke ?

Autor: Slobodna Dalmacija

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija na film i seriju “General” redatelja i scenarista Antuna Vrdoljaka potrošila je 9,6 milijuna kuna, dok je Hrvatski audiovizualni centar izdvojio 4,2 milijuna kuna.

Film, a zatim seriju, kritizirali su branitelji, gledatelji, navodili su se nevjerojatni gafovi. Također, pojedini glumci naveli su da im se još duguje za honorare. Producenti filma su Antun Vrdoljak i Goran Višnjić. Izvršni producent je Andrija Vrdoljak, sin poznatog redatelja.

No, osim što je dobio gore navedene milijune, “General” je dobio i milijune kuna od drugih. Zamolbe im je, kažu nam u pojedinim općinama i gradovima, slala produkcijska kuća Kiklop film. Osnivač Kilop filma je, prema izvatku iz Sudskog registra, Antun Vrdoljak, a član društva je Andrija Vrdoljak.

U javnosti se postavljalo pitanje i koliko je novca film/serija dobila od općina, gradova, županija te putem sponzorstava od raznih tvrtki. Pa krenimo redom.

Na odjavnoj špici “Generala” je navedeno: Posebna zahvala MORH-u. Pokrovitelji: Zadarska županija, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Grad Šibenik, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Grad Dubrovnik, Osječko-baranjska županija, Hrvatske šume, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska pošta. Sponzori: Energospektar, Kap-ko d.o.o., Šešir d.o.o., Odjeća d.o.o., Palace hotel Zagreb, Grad Zadar. Kao osiguranje je navedeno Croatia osiguranje. Zahvaljuju i Ministarstvu kulture federacije BiH i Ilirija hotelima Biograd. Također, zahvale idu i gradu Biogradu, općini Pakoštane, TZ Pakoštane, Općini Sveti Filip i Jakov, AD Plastiku, Gavriloviću, Općini Pašman, Općini Tkon, Općini Lovinac, Stari grad d.o.o. Đurđevac, HS produktu, Bluesun hotelima.

I onda smo upite poslali općinama, gradovima, tvrtkama, ministarstvima…, i pitali koliko su novca ili drugih dobara donirali ekipi “Generala”.

– Šibensko-kninska županija pružila je financijsku potporu u iznosu od 100 tisuća kuna – odgovorila nam je Senka Bilać iz Ureda župana.

Katastrofalna ocjena na IMDb-u

IMDb je najpoznatiji svjetski web-servis za filmove, serije, TV sadržaj i poznate glumce. Na njemu milijuni ljudi ocjenjuju filmski i drugi sadržaj, te je pravi vodič ukusa publike.

Film “General” Antuna Vrdoljaka ima ocjenu 3,4 od mogućih 10 što je prilično loša ocjena. Svoju ocjenu je dalo blizu 1500 ljudi. Serija “General” ima katastrofalnu ocjenu i to 2 od mogućih 10. Ocjenu je dalo 210 gledatelja.

No, za Vrdoljakove “Prosjake i sinove” (1972.) dobio je ocjenu od čak 8,5 i to na temelju glasanja 822 osobe. “U gori raste zelen bor” (1971.) ima ocjenu 7,4, “Kiklop” (1982.) ocjenu 7,2, “Glembajevi” 7,7, “Od petka do petka” (1985.) je dobio 8,5… Dakle, za sada najgoru ima “General”.

– Zadarska županija je financijski pomogla snimanje filma “General” sa 120.000 kuna, a Filmski ured pomogao je oko odabira lokacija za snimanje, ishođenja brojnih dozvola, povezali su produkciju s brojnim glumačkim udrugama, kazalištima, lokalnim glumcima i statistima. Filmski ured je pomogao oko same pripreme i organizacije snimanja te su odradili kompletnu komunikaciju s lokalnim medijima – navela nam je Vlatka Vučić-Marasović iz te županije.

Danijela Vulin, direktorica Turističkog ureda Pakoštane, izvijestila nas je da su donirali 125.000,00 kn za potrebe snimanja filma.

– Općina Pakoštane je sukladno Ugovoru o partnerstvu sufinancirala film i seriju u iznosu od 250.000,00 kn s PDV-om – navela nam je Martina Bungur iz te općine.

– Osječko-baranjska županija odobrila je proračunska sredstva u iznosu od 20.000,00 kuna. Tvrtka Kiklop film dostavila je izvješće o namjenski utrošenim sredstvima – navela je Ivana Gusak Galić iz Kabineta župana.

– Općina Tkon je uplatila 10.000 kn – naveo nam je načelnik Goran Mušćet

– Općina Lovinac je donijela odluku o dodjeli financijske pomoći u iznosu od 10.000,00 kuna. Odluku je donio tadašnji načelnik gospodin Hrvoje Račić – naveli su nam u toj općini.

– Grad Šibenik je u 2019. godini iz gradskog proračuna tvrtki Kiklop Film za naznačenu namjenu isplatio iznos od 100.000 kn + PDV. Film/ serija “General” tematizira Domovinski rat, koji se teritorijalno odvijao na prostoru Šibenika i Šibensko-kninske županije te je ovdašnje stanovništvo pretrpjelo značajne materijalne štete, a da ne govorimo o brojnim braniteljima koji su položili život za Domovinu i ostavili za sobom ucviljene obitelji. Rado smo pomogli da se ova tema prikaže na malim ekranima jer smatramo važnim istinu o Domovinskom ratu prenositi generacijama koje dolaze – naveli su nam u gradu Šibeniku.

– Grad Zadar je temeljem Ugovora o sponzorstvu producentskoj tvrtki AMV produkcija d.o.o. isplatio 50.000 kn, smatrajući kako je primjereno sudjelovati u financiranju filma koji prikazuje ulogu generala Ante Gotovine, počasnog građanina Grada Zadra – kažu nam u Uredu zadarskog gradonačelnika.

– Grad Biograd na Moru potpomogao je snimanje filma s 250.000,00 kuna, te je cijeli iznos isplaćen 2016. godine – naveli su nam kratko iz toga grada.

Katarina Ralić iz Općine Sveti Filip i Jakov nam navodi da je ta jedinica lokalne samouprave na ‘Generala’ izdvojila 100.000,00 kuna plus PDV.

Tu je i grad Zagreb koji je, kako nam je navela pročelnica Milana Vuković Runjić, izvršio uplate u tri navrata i to 2016., 2017. i 2018, te je ‘Generala’ sponzorirao s ukupno 1,8 milijuna kuna.

A evo koliko su film/seriju sponzorirale državne tvrtke:

Vrdoljak: Nemam komentara

Antuna Vrdoljaka smo nazvali, predstavili smo se, a prije nego smo postavili pitanje, upitao nas je “o čemu želite pričati”. Djelovao je prilično neraspoloženo kad smo mu rekli da želimo čuti i njegovu stranu vezano uz prozivke proteklih dana vezano uz film i seriju. Rekao je da se on nema od čega braniti i da nema komentara.

Hrvatske šume dale su 10.000,00 kn, dok je HEP kroz program sponzorstava i donacija za film 2016. i 2017. godine odobrio ukupno 600.000 kuna.

– Hrvatska pošta je u iznosu od 100.000 kn (+PDV) podržala realizaciju igranog filma i TV serije “General”, sponzorirajući projekt iz domene kulture, povijesti i umjetnosti Hrvatske – naveli su nam iz Pošte.

Koproducent za BiH je Kazališno-filmska udruga Oktavijan iz Mostara koja je aplicirala za novac iz bosanskohercegovačkog proračuna, pa je i tamošnje Federalno ministarstvo kulture i sporta sponzoriralo projekt:

– Upravni odbor fondacije za kinematografiju nakon provedenog natječaja donio je odluku o izboru korisnika sredstava kojom su za projekt “General” kazališno filmske udruge “Oktavijan” izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 40.000,00 KM – navodi nam Aida Mahić iz Ministarstva, uz napomenu kako je udruga “Oktavijan” poslala financijski izvještaj o namjenskom utrošku sredstava, a koji je usvojen od UO Fondacije za kinematografiju. Inače, prema sadašnjem tečaju 40.000 bosanskih maraka je oko 150 tisuća kuna.

Tijekom 2018. godine i tadašnja Državna uprava za zaštitu i spašavanje zaprimila je zamolbu produkcijske kuće “Kiklop film” za pružanjem logističke potpore prilikom snimanja filma, odnosno serije “General”.

– Zamolbi je udovoljeno te je Državna uprava za zaštitu i spašavanje produkcijskoj kući dala na posudbu šest kompleta klupa i stolova, jednu grijalicu, jedan agregat, dva kabela na kolutu i dva termo-kontejnera za prijenos hrane. Financijske pomoći, u smislu uplate novčanih sredstava nije bilo – odgovaraju nam iz MUP-a. Naime, podsjetimo da je poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje od siječnja 2019. godine preuzelo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je nova organizacija unutar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

“General” su sponzorirale i privatne tvrtke, ali nam nisu htjeli reći s koliko novca su pomogli Vrdoljakove.

Iz naše najpoznatije mesne industrije nam je samo poručeno:

– Tvrtka Gavrilović je bila sponzor filma “General”. O financijskim detaljima nemamo komentara – naveo je u kratkom odgovoru Vladimir Milinović, savjetnik Uprave.

– Snimanje filma i serije “General” financijski smo potpomogli simboličnim iznosom s namjerom poticanja hrvatske kinematografije i s obzirom na njegovu tematiku koja obrađuje najvažnije trenutke novije hrvatske povijesti – odgovorila nam je

Stanislava Čulina, voditeljica poslova za odnose s javnošću Bluesun hotela.

– Bili smo sponzori projekta “General”. Ugovorene pojedinačne iznose sponzorstava ne iznosimo, što je naša poslovna politika, a ovo sponzorstvo spada u kategoriju manjih – rekla nam je Lori Vitaljić iz AD Plastika.

– Palace Hotel Zagreb d.d. uvjete suradnje, kako s našim gostima tako i s našim poslovnim partnerima, ne iznosimo trećim osobama – odgovorio nam je Tomislav Kuliš iz tog hotela.

Honorare je dužan podmiriti Kiklop

I dok se pojedini glumci žale da nisu dobili ukupne honorare, HRT kaže da nema ništa s tim. Poslali smo im upit, evo odgovora:

– Hrvatska radiotelevizija u projekt filma i serije “General” uložila je iznos od 9,6 milijuna kuna. Neovisni proizvođač Kiklop film dostavio je HRT-u izvješće o utrošenim sredstvima. HRT je ispunio svoje obveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela, te je u skladu sa stečenim pravima djelo i emitirao.

Nadalje, HRT nema nikakvu obvezu prema autorima, izvođačima i drugim sudionicima. Sve honorare prema istima dužan je podmiriti Kiklop film.

MORH: Čuvamo vrijednosti Domovinskog rata

Na kraju špice Antun Vrdoljak posebno zahvaljuje MORH-u. A oni na naš upit odgovaraju:

– Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti da, s obzirom na to da spomenuti film obrađuje teme Domovinskog rata i određene vojno-redarstvene operacije iz Domovinskog rata, Oružane snage RH su, sukladno odluci Vlade RH, pružile logističku potporu i pomoć pri snimanju predmetnog filma, u cilju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

Korištenje sredstava i opreme Oružanih snaga RH bilo je organizirano na način da se provodi u okviru planiranih trenažnih i obučnih aktivnosti bez dodatnih troškova za HV. Riječ je o specifičnoj vojnoj opremi i sredstvima kojih nema na komercijalnom tržištu niti se mogu unajmiti na komercijalnom tržištu.

Ministarstvo obrane i Oružane snage u skladu sa svojim mogućnostima i inače pružaju pomoć i potporu projektima, filmovima i serijama čija je tematika Domovinski rat, odnosno koji promiču vrijednosti Domovinskog rata, kao što je praksa i u drugim modernim državama, koje pružaju potporu snimanju filmova vojne tematike.

Tako je MORH pružio logističku potporu pri snimanju filmova i TV serija kao što su “Šesti autobus”, “Nestali”, “Broj 55”, “Zaboravljene heroine Domovinskog rata” i drugi. Ministarstvo obrane kontinuirano od 1995. godine pruža potporu pri snimanju filmova s tematikom Domovinskog rata s ciljem promicanja i njegovanja vrijednosti Domovinskog rata te popularizacije vojnog poziva – naveli su u Ministarstvu.

Od legije stranaca do Haaga

Ovako je HTV najavio emitiranje serije ‘General’:

– Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 9. prosinca na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21 sat počinje s premijernim prikazivanjem serije “General”, biografske ratne drame Antuna Vrdoljaka o životnom i ratnom putu hrvatskoga generala Ante Gotovine. Serija će također biti emitirana i na Trećem programu (HRT-HTV3) s audiodeskripcijom (AD).

HAAG

Prvi prizori serije vezani su za sudnicu Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, odnosno za izricanje presude Anti Gotovini (kao i Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku), 15. travnja 2011. godine. Slušajući presudu i obrazloženje optužnice da je kriv za teška djela, kojim ga terete, Ante pokušava doprijeti do prvog izvora svoga sjećanja.

DJETINJSTVO

Imao je nešto više od četiri godine kada je poginula njegova majka Ana, štiteći ga od mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Djetinjstvo je proveo u prelijepom kornatskom okruženju, u prijateljstvu s vršnjakom Srećkom, maštajući kako će jednoga dana upoznati cijeli svijet. Sa sedamnaest godina ukrcava se, kao mornar, na teretni prekooceanski brod, na kojem susreće zagonetnog čovjeka koji će mu odškrinuti tajnu Legije stranaca.

LEGIJA STRANACA

Kao pripadnik Legije proći će svašta – od drastičnog vojničkog drila do raznih lokalnih ratišta; kroz diverzantsku izobrazbu dogurat će do visokog dočasničkog čina. U jednoj akciji u Africi Ante biva teško ranjen. To ranjavanje isključi mogućnost nastavka diverzantske službe i on prihvaća ponuđenu službu francuskog instruktora južnoameričkih službi za borbu protiv krijumčarenja kokaina.

KOLUMBIJA

U Kolumbiji upoznaje svoju veliku ljubav, mladu i pomalo razmaženu kćer iz bogate obitelji španjolskoga podrijetla. Ta veza je bogata ljubavlju i ljubomorom, a završava brakom i rođenjem kćeri Ximene. Tijekom jednog boravka u Argentini upoznaje trojicu iseljenika od kojih doznaje da je u Hrvatskoj počeo rat. Kad na televiziji vidi strašne slike razaranja Dubrovnika, uz vrlo bolan rastanak sa ženom i kćeri, odlazi u domovinu staviti joj na raspolaganje svoje bogato vojničko i ratničko iskustvo.

RANJENIK ANTE

Ante uočava da je stanje obrane veoma teško. Istina, puno je dragovoljaca, ali su neobučeni, a naoružanja gotovo i nema. Na Sljemenu organizira obuku dragovoljaca, pod geslom: “Više znoja, manje krvi”. Uskoro upoznaje generala Janka Bobetka s kojim će ga povezati iskreno prijateljstvo i duboko poštovanje. Zajedno će se suprotstaviti paklenom velikosrpskom naumu da se Hrvatska presiječe na dva dijela (Virovitica-Karlovac-Karlobag). Ante vodi manju jedinicu diverzanata koja ima zadatak onemogućiti prodor tenkova i tako kupovati vrijeme dok se hrvatska vojska ne naoruža. U jednoj akciji Ante biva ranjen i neko vrijeme provest će u bolnici.

JUŽNO BOJIŠTE

Nakon izlaska odlazi s Bobetkom na južno bojište, sa zadatkom obrane Dubrovnika i Dalmacije. Uskoro ga Bobetko imenuje zapovjednikom Zbornog područja Split, a glavni zadatak mu je onemogućiti povezivanje snaga iz Knina i Banje Luke. U Livnu stječe nove suborce, ali i veoma vojnički tešku situaciju. Dolazi vrijeme za akciju Maslenica, gdje upoznaje televizijsku novinarku Vesnu. U trenucima kad se razvila mala romansa s Vesnom, njegov brat je teško stradao i čine se napori da uopće preživi. Vesna shvaća da Ante sad sav pripada ratu i da je preveliko breme odgovornosti na njegovim leđima. Vraća se u Zagreb, gdje će roditi djevojčicu, kojoj daje ime Ana, po Antinoj majci.

AKCIJA MASLENICA

Vojna akcija Maslenica i još nekoliko operacija na području koje je pripadalo Antinoj odgovornosti, a koje su briljantno vojnički izvedene, donijele su mu čin generala. Ante zna da je oslobođenje Knina ključna operacija Domovinskog rata: tamo gdje je sve počelo, tamo se mora i završiti. Donosi plan da se Knin mora osloboditi s Dinare. Nadljudskim naporima, u najvećoj tajnosti, Ante će uspjeti iznijeti “na rukama” topove na vrh Dinare, ali dovući i tenkove za konačni obračun s okupacijom svoje zemlje. Akcija je nazvana Oluja i protekla je bezbolnije nego se Ante nadao: dan prije početka operacije obavještajna služba u Antinu štabu ulovila je odluku, koju je donijelo zapovjedništvo kninskih snaga o povlačenju vojske i civila u Bosnu i Kosovo – naveli su na HRT-u.

EKIPA FILMA

A ovo je dio ekipe koji je radio na filmu:

Uloge: Goran Višnjić, Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak.
Scenarij i režija: Antun Vrdoljak
Fotografija: Vjekoslav Vrdoljak
Montaža: Alfred Kolombo
Glazba: Siniša Leopold

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});