fbpx

Promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Nakon veoma uspješnih promocija u Sarajevu i Mostaru, u tuzlanskom Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” (Klosterska bb) sutra, 15. veljače, s početkom 19 sati, bit će predstavljena knjiga “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne suradnje dvojice autora, a na predstavljanju u Tuzli govorit će prof. dr. Mirsad Kunić, vanredni profesor na Odsjeku za bosanski jezik Filozofskog fakulteta.

Autori pozivaju građane Tuzle da se u što većem broju odazovu promociji.

“Iskreno, knjigu smo izdali da sami sa sobom riješimo neke nedoumice. Međutim, knjiga je privukla mnogo više pažnje nego smo mi očekivali. Osjećamo odgovornost da ovu vrstu razgovora nastavimo i predstavimo ovu knjigu svim dobrim ljudima. Tako da očekujemo promocije širom Bosne, te da otvorimo dijalog ovim ključnim temama naše države”, kazao je jedan od autora knjige Taner Aličehić uoči tuzlanske promocije.

Autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti.

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, što su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori bave.

Prema riječima autora, ovaj tekst je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina. Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tijekom svoje duge povijesti.

Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI