fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PROPAST TURIZMA U HRVATSKOJ: Tko je mogao očekivati ovako groznu sezonu?

Autor: Dnevno.ba

ZADAR - Počela je špica turističke sezone koja će, za razliku od prethodnih, biti vrlo nepredvidiva. Hotelijeri i iznajmljivači već sada su na rubu panike i jer se, piše Novi list, na terenu čuje kako je buking za sedmi i osmi mjesec u nekim destinacijama 15 do 30 posto slabiji nego lani.

Ovu sezonu obilježit će ‘last minute’ prodaja

Na internetu se već nude sobe na sniženjima od 10 do 15 posto ili pak ponude s jednim danom gratis. Predviđa se da će ovu sezonu obilježiti tzv. last-minute prodaja i kasnije rezervacije.

Ove godine na turističko se tržište na velika vrata vraćaju Turska, Grčka i sjevernoafričke destinacije pa će, slažu se mnogi, biti jako teško dostići lanjske rekorde. Uzlazni trend kad-tad je, piše Novi list, morao dosegnuti prijelomnu točku, a tu je i činjenica da privatni smještaj raste po dvoznamenkastim stopama i da je te kapacitete sve teže popuniti.

U tom smislu, ovogodišnja špica sezone trebala bi “iščistiti” ponudu na tržištu u smislu da će kvalitetniji uspjeti dobro raditi, dok bi nekvalitetan smještaj u koji se nije ulagalo, mogao imati problema.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore, ustvrdio je da je hiperpotražnja za hrvatskom ponudom stvar prošlosti.

“Evidentno je da ćemo, unatoč tome što su u svibnju obiteljski smještaj i kampovi uslijed lošeg vremena pretrpjeli gubitke, u prvih šest mjeseci biti u očekivanim okvirima, dakle, na lanjskim brojkama. Međutim, pravi izazov je pred nama. Srpanj i kolovoz su po udjelu u noćenjima i cijenama najzahtjevniji i najvažniji, i svaki otklon u ovim mjesecima znači velike brojke. Što se tiče ova dva mjeseca, osobito srpnja, postoji doza zabrinutosti s obzirom da rezervacije i dalje kasne, nisu se rješavale. I to izaziva zabrinutost za ukupan tok turističke godine”, kazao je Žgomba.

Kampovi u svibnju imali pad od 38 posto

Najveći ‘potop’ u predsezoni imali su kampovi koji su u svibnju zabilježili pad noćenja od 38 posto. Hrvatska ima 785 kampova u kojima može primiti 248.522 osobe. U ukupnim turističkim dolascima kampovi nose oko 16 posto, a u ukupnim noćenjima oko 22 posto hrvatskog turizma.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});