fbpx
Prosvjed na Partizanskom groblju (Foto: Dnevnik.ba)

Prosvjed na partizanskom groblju u Mostaru iskorišten za brutalni govor mržnje prema Hrvatima

Autor: dnevno.ba

Vandaliziranje Partizanskog spomen obilježja u Mostaru ponovno je, očekivano, iskorišteno kako bi se Hrvate Mostara i Hercegovine etiketiralo fašistima.

Skupina osoba koje se samoidentificiraju kao navodni antifašisti, iako je prije riječ o poklonicima totalitarističke komunističke ideologije u civiliziranoj Europi prepoznate kao pandan fašizmu, jutros su u Mostaru, na Partizanskom spomen obilježju, iznijeli stavove koji su huškački, nabijeni lažima i govorom mržnje prema cijelom jednom narodu, piše Dnevnik.ba.

Naime, Partizansko spomen obilježje u Mostaru, koje je godinama na meti nepoznatih vandala, devastirano je tako da je oštećeno gotovo 700 spomen-ploča. Riječ je o neuralgičnoj točki u Mostaru koju bošnjačka politikama godinama koristi kako bi Hrvatima Mostara i Hercegovine prišila etiketu poklonika fašističke ideologije.

Također, potiho se konotira kako gradske vlasti, predvođene HDZ-om, potiču vandaliziranje ovog spomen-obilježja iako mnogi tvrde kako je posljednjih godina ovaj lokalitet korišten kao poligon za izvođenje false flag operacija bošnjačkog političkog podzemlja s ciljem demonizacije Hrvata.

Ni ovoga puta nije propuštena prilika da se na Hrvate Mostara i Hercegovine pokuša zalijepiti etiketa fašizma. Tako je predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić jutros kazao kako se samoidentificirani antifašisti nisu okupili da prosvjeduju već da pošalju poruku da ih ima i da više neće šutjeti.

“Bili smo poprilično tihi 30 godina i čekali da vlast uradi ono što joj je zadaća – da nas prije svega pojedinačno zaštiti, ali i svu imovinu koju skupa koristimo, bez obzira kakav njihov privatni odnos bio. Ovo je naša zajedničko naslijeđe. Pređena je crvena linija. To nazivati incidentom je apsolutno relativiziranje stvari, ovo je pucanj u državu BiH”, rekao je Đulić.

U drugom dijelu izjave je pak hrvatsku politiku u BiH konotirao fašističkom, za sve je okrivio predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića a pribjegao je i plašenju Bošnjaka dolaskom nekog u “naše avlije”.

“Sve ovo treba gledati u kontekstu izmjene zakona o MUP-u u HNŽ, rezultatima briselskog sastanka i kontinuiranoj politici Dragana Čovića koji fino upakirano u celofan propagira klasične ideje neofašizma i neonacizma u BiH. Dok to ne spoznamo bit će rušenja. Ovo se jučer desilo, sljedeća akcija će biti u našim avlijama. Sjetite se Kristalne noći. Tko to ne prepoznaje, ne razmišlja ozbiljno. Slijede li nam bijele trake i li čaršafi? Svi koji šute doći će na red”, rekao je Đulić.

Ova skandalozna izjava zapravo je kontinuitet nastojanja bošnjačke javnosti da zalaganje hrvatske politike u BiH za poštivanjem Daytona, Ustava BiH, presuda Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava prikaže kao fašizam. Iako su dometi takvih izjava mizerni, njihovo uporno ponavljanje dovelo je do tog da su dvije nacionalne zajednice u Federaciji BiH podijeljene doslovno kao u vrijeme rata. S jedne strane imamo hrvatske pozive na poštivanje zakona, sporazuma i ustava, a s druge strane bošnjačko etiketiranje Hrvata kao fašista i neonacista.

Inače, vandaliziranje Partizanskog spomen obilježja oštro su osudili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i voditelj Odjela za kulturu Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Ivan Vukoja.

“Uz još jednu čvrstu osudu vandalskih radnji, pozivam nadležne institucije da procesuiraju odgovorne osobe. Grad Mostar nema nadležnost nad policijom niti nad nacionalnim spomenicima. Nažalost, često se zloupotrebljavaju ovakvi događaji kako bi se kriminaliziralo pojedince ili gradske službe. Pozivam sve da daju svoj doprinos kako se ovakvi nemili događaji ne bi ponavljali”, poručio je gradonačelnik Kordić.

Partizansko spomen obilježje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Kordić napominje na obaveze Vlade Federacije BiH po pitanju nacionalnih spomenika, pa je podijelio i Odluku koja ovu vladu obvezuje na osiguranje pravne, znanstvene, tehničke, administrativne, i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

 

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI