fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Protiv direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića u Tužiteljstvu KS aktivna tri predmeta, zbog privrednog kriminala i korupcije!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Već smo pisali, da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine intenzivno radi na krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Faruka Zubčevića, a on se – kako smo ranije pisali – sumnjiči za krivična djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH.

Dakle, osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se, da je u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe druge zlostavljao, nanosio im duševne patnje, zastrašivao ih i vrijeđao, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo osoba, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Ediba Termiza, Emira Korjenića i Amera Softića.

No, pored toga, na Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, prema saznanjima portala Dnevno.ba, formirana su tri kaznena predmeta protiv Faruka Zubčevića, zbog privrednog kriminala i korupcije. Dva predmeta egzistiraju iz 2019. godine i još uvijek se u njima sprovede izvidi, a treći iz 2021. godine. Predmetu u CMS-u u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo zavedeni su pod oznakom „KPTO“ –  što znači, da se radi o poznatom počinitelju, sa konkretnim djelima.

Zubčević je prijavljen Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, da je „tokom izvođenja radova na rekonstrukciji i izgradnji objekta Igman Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo, u prethodnom periodu, u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, kao investitor, u prethodnom dogovoru i sa umišljajem, omogućio izvođaču radova na izgradnji i rekonstrukciji objekta Igman KPZ-a Sarajevo, firmi „Džekos“ d.o.o Sarajevo, iskopavanje i korištenje pijeska iz Kamenoloma objekta Igman Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo, vlasništvo Federacije BiH, te njegovo korištenje i upotrebu za rekonstrukciju i izgradnju objekta Igman KPZ PT Sarajevo“.

Prema stanju spisa, postoji sumnja, da su kamioni izvođača radova firme „Džekos“, ulazili prazni, bez materijala pijeska, kroz glavnu ulaznu kapiju objekta Igman, te su nakon iskopavanja i utovara pijeska iz Kamenoloma Igman, isti pijesak, nakon 400 m prijevoza, istovarali i koristili za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji objekta Igman.

Postoji sumnja, da je Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, po prethodnom dogovoru i sa umišljajem omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi NN licima, na način da je firma „Džekos“ iz Sarajeva,  pijesak iz kamenoloma objekta Igman Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo,  vlasništvo F BiH, fakturirala investitoru, kao materijal nabavljen i dostavljen radi rekonstrukcije i izgradnje objekta Igman, iako su znali da je isto vlasništvo Federacije.

Postoji sumnja, da su navedena lica ostvarila protupravnu imovinsku korist u novčanom iznosu dostavljenih faktura od strane izvođača radova investitoru. Zubčević je prijavljen, da je kao odgovorno lice izravnom namjerom provodio i tolerirao nezakonite aktivnosti izvođača radova.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});