fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Prvi koraci: Proračun i izmjene pojedinih zakona prioriteti

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Novi saziv Vijeća ministara BiH početak svog mandata posvetit će ponajprije problematici oko proračuna BiH, potrebnim aktivnostima na izradi ekonomsko-socijalne reforme kao i europskim integracijama.

 
Upravo se o tome ponajviše i razgovaralo na neformalnom radno-konzultacijskom sastanku, za koji je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao kako je protekao konstruktivno.

– Najvažnija tema bilo je pitanje proračuna institucija BiH. Dogovorena je dinamika analize postojećeg nacrta proračuna i stav svih ministara i ministarstava kao i drugih institucija prema nacrtu proračuna kako bi ga što prije pretvorili u prijedlog, naglasio je Zvizdić.
Također, izrazio je nadu kako će proračun u formi prijedloga vrlo brzo biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Program rada

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o programu rada koji će Vijeće ministara ponuditi Parlamentarnoj skupštini BiH i koji će sadržavati strateška opredjeljenja Vijeća, s prioritetima za prvih pola godine ili prvih 100 dana rada.

U tom smislu dogovoreno je da će se odmah ići s određenim izmjenama i dopunama onih zakona koji trebaju ponuditi odgovore na aktualne probleme koji muče građane BiH, kao što su pitanje mljekara i pitanje izvoza proizvoda životinjskog porijekla.

Novi ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak također je ocijenio kako je prvi radno-konzultativni sastanak Vijeća ministara BiH bio dobar te da imaju dobru, vrlo konstruktivnu atmosferu. Smatra kako su svi pokazali spremnost odmah početi raditi vrlo konkretno. Naveo je da su dvije sjednice planirane već za idući tjedan.

– Očekujemo i ministre vanjskih poslova Belgije i Slovenije također u idućem tjednu i ta međunarodna aktivnost već je snažna od samog početka. Ovo za sada što vidim djeluje dosta optimistično, kazao je Crnadak.

Nova dinamika

Ne treba posebno naglašavati kako je pred novim sazivom izvršne državne vlasti, kao i vlasti na drugim razinama, veliki posao osobito kada je u pitanju novi pristup Europske unije našoj zemlji. Ono što se očekuje od njih jest da se u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste financijska sredstva koja nam stoje na raspolaganju te počnu provoditi reforme koje će BiH približiti standardima koji vrijede u Uniji.
S obzirom kako, blago rečeno, vremena nemamo za gubljenje, i Vijeće ministara teško će dobiti svojih 100 dana mira, nego će se očekivati pozitivni pomaci i ranije. Zbog svega nabrojanog nadajmo se kako će novi predsjedatelj i ministri zaista i donijeti novu dinamiku i promptno rješavati goruće probleme koji su u njihovoj nadležnosti.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});