fbpx

PUTIN I LUKAŠENKO IZRUGUJU SE ZAPADU “Hvala im na sankcijama”

Autor: Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin našalio se u ponedjeljak da će morati ozbiljno razgovarati sa zapadom koji ga krivi za ekonomski kaos zbog rusko-ukrajinskog rata i suglasio se s bjeloruskim kolegom da su sankcije potaknule obje zemlje na samostalni razvoj.

Ruska ekonomija dobro funkcionira usprkos zapadnim sankcijama, rekao je Putin u Sočiju gdje je razgovarao s Aleksandrom Lukašenkom koji je nešto ranije u ponedjeljak optužio zapad za “komadanje” Ukrajine, a njegovo ministarstvo obrane najavilo je da provjerava svoje naoružanje i opremu.

Sankcije su objema zemljama dale poticaj da se usredotoče na samostalni razvoj, rekao je Lukašenko i poručio da zapadne elite pogrešno identificiraju uzroke svojih ekonomskih nedaća.

“Što se tiče gospodarstva, hvala im (na zapadu) jer su nam dali takav poticaj našem vlastitom razvoju”, rekao je Lukašenko. Putin se na to nasmiješio i kimnuo glavom.

“Oni su to stvarno podcijenili čitajući vlastite medije. Dobili su inflaciju, a istina je: ‘Putin je kriv’, ‘Putin je kriv za sve’”, rekao je Lukašenko.

Putin se nadovezao i ironično kazao “morat ćemo s njima ozbiljno razgovarati”, prenosi Reuters.

Bjerorusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je vojska počela provjeravati svoje naoružanje i logističku opremu kako bi se uvjerila da su spremni za borbu.

U priopćenju se navodi da vojska provjerava opremu u dugoročnom skladištenju.

“Inspekcijskim pregledom će se utvrditi stanje opreme i spremnost za izvršavanje svojih zadaća”, navodi se.

Lukašenko je do sada je odbijao izravno uključiti se u rusku invaziju na Ukrajinu slanjem vojske, ali je ruska vojska koristila bjeloruski teritorij prilikom napada na Ukrajinu.

Lukašenko je u ponedjeljak kazao da je zabrinut što zapad pokušava raskomadati” Ukrajinu i optužio je Poljsku da nastoji zauzeti zapadni dio te zemlje.

Na sastanku s Putinom, koji se prenosio na televiziji, Lukašenko je rekao da će Kijev na kraju morati zatražiti pomoć da se spriječi zauzimanje zapadne Ukrajine.

“Brine nas što su Poljaci i NATO spremni zauzeti zapadnu Ukrajinu kakva je bila prije 1939.”, kazao je Lukašenko.

Poljska je jedan od najsnažnijih prijatelja Ukrajine. Poslala je raznoliko naoružanje Ukrajini i primila više od 3 milijuna ukrajinskih izbjeglica.

Po paktu o nenapadanju iz 1939. sklopljenom netom prije Drugog svjetskog rata, nacistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili su Poljsku.

Većina teritorija koji je tada zauzela Moskva danas je u Bjelorusiji ili Ukrajini.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI