fbpx

Putin na sastanku FSB-a: provokacijama žele preuzeti nadzor nad državom

Autor: dnevno.ba

Ruska vlada ima informacije o predstojećim provokacijama protiv Rusije vezanim za borbu protiv koronavirusa. Uz to, još uvijek žele oslabiti Rusiju i staviti je pod vanjsku kontrolu, kao što je slučaj s nizom zemalja na postsovjetskom prostoru. To je 24. veljače izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku proširenog vijeća ruske Federalne službe sigurnosti (FSB).

„Suočeni smo s takozvanom politikom suzdržavanja Rusije. Ovdje se ne radi o konkurenciji, koja je prirodna za međunarodne odnose, već o dosljednoj i vrlo agresivnoj liniji koja ima za cilj narušiti naš razvoj, usporiti ga, stvoriti probleme na vanjskom obodu, izazvati unutarnju nestabilnost i potkopati vrijednosti koje ujedinjuju rusko društvo. I u konačnici oslabiti Rusiju i staviti je pod vanjsku kontrolu, kao što to vidimo da se događa u nekim zemljama na postsovjetskom prostoru“, naglasio je Putin.

Kazao je kako su u Rusiji 2020. godine spriječena 72 teroristička napada. S tim u svezi naložio je FSB-u da posebnu pozornost posveti utvrđivanju kontakata između terorista i stranih obavještajnih službi.

Što se tiče navedenih provokacija u borbi protiv pandemije, Putin je izjavio kako se protiv ruske države provodi ciljana informativna kampanja s oštrim i neutemeljenim optužbama o brojnim pitanjima.

“Čak i apsurdno, rekao bih da se sve vrste anegdotskih teorija zavjere koriste u pokušaju da se, na primjer, nedavno dovedu u pitanje naša postignuća na polju medicine i borbe protiv koronavirusa”, naglasio je Putin.

„Pokušavaju nas okovati gospodarskim i drugim sankcijama, blokirati velike međunarodne projekte za koje smo, inače, zainteresirani ne samo mi, već i naši partneri, izravno se miješati u javni i politički život, u demokratske procese u našoj zemlji i, naravno, aktivno se koriste alati iz arsenala specijalnih službi“.

Međutim, usprkos svemu ruski je predsjednik naglasio kako je Rusija spremna voditi otvoreni dijalog i tražiti kompromise na temelju međusobnog povjerenja i poštovanja. Ali glavno će ostati bezuvjetno – “suverenitet Rusije, njezini nacionalni interesi, sigurnost naših građana, pravo našeg naroda da sam određuje svoju budućnost“.

Kazao je kako „djelotvornost FSB-a mora odgovarati prirodi i dinamici prijetnji s kojima se suočavamo”.

Putin je izjavio kako se i „dalje mora djelovati striktno u okviru prava, oslanjati se na potporu građana“, kao i jasno povući granicu između prirodne političke konkurencije u društvu, konkurencije između političkih stranaka, između ideoloških platformi, različitih pogleda razvojnog puta s jedne, i akcija koje „nemaju nikakve veze s demokracijom, a usmjerene su na podrivanje stabilnosti i sigurnosti naše države, na služenje tuđim interesima, onima o kojima narod govori – tko to ovu aktivnost plaća“ s druge strane.

Osvrnuo se i na aktualnu problematiku hakerskih napada te kazao kako se  2020. godine broj opasnih hakerskih napada na ruske informacijske izvore, uključujući i vladina i upravna tijela, povećao gotovo 3,5 puta.

“Za cyber-sigurnost potrebni su novi pristupi. Globalni digitalni prostor već je postao vrlo teško geopolitičko suparništvo“, kazao je ruski čalnik na sastanku proširenog vijeća FSB-a.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI