fbpx
Foto: Reuters

Putin najavio odgovor ako NATO vojno osnaži Švedsku i Finsku

Autor: Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske, koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu. Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na “agresivan” način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.

“Širenje vojne infrastrukture bi isprovociralo odgovor”
Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

“Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor”, rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

“Kakav će (taj odgovor) biti – vidjet ćemo kakve će biti prijetnje”, rekao je Putin. “Stvaraju se problemi bez ikakvog razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima.”

Medvedev govorio o oružju u Kalinjingradu
Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI