fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: KremlinxPool, Guliver Image

Putin: Nove sankcije uvedene iz političkih motiva proturječe zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici

Autor: Hina

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRICS, koje je nazvao “pouzdanima” i pritom kritizirao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi.

Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Putin je u virtualnom obraćanju Foruma BRICSA-a kritizirao sankcije bez presedana kojima je zapad kaznio rusko gospodarstvo zbog invazije na Ukrajinu.

“Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uvjetima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine”, rekao je Putin u virtualnom obraćanju Forumu BRICS-a.

Nove “sankcije uvedene iz političkih motiva” proturječe “zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici”, rekao je.

Rusija zbog toga “aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRICS-a”, rekao je.

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (…) na ruskom tržištu”.

“Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Suradnja u poljoprivredi razvija se dinamično”, rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRICS-a.

Rusija želi s partnerima iz BRICS-a razviti “alternativne mehanizme za međunarodni transfer” novca i “rezervnu međunarodnu valutu” kako bi se smanjila ovisnost o dolaru i euru, rekao je.

Prema podacima Kineske opće carinske uprave, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije narastao je za 55 posto od prethodne godine na rekordnu razinu u svibnju te je Rusija zamijenila Saudijsku Arabiju i postala glavni kineski dobavljač, a rafinerije su ostvarile dobit na snižene cijene zaliha.

Putin je također rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno financijsko poslovanje s partnerima iz BRICS-a.

“Ruski financijski komunikacijski sustav je otvoren za povezivanje s bankama BRICS zemalja. Ruski platni sustav MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRICS zemalja”, rekao je.

 

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});