fbpx

PUTIN: Politički pritisak sa Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije s Rusijom

Autor: dnevno.ba

Vladimir Putin jutros je na bilateralnom forumu rekao da politički pritisak sa Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije s Rusijom.

“Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije, proširimo suradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

Rusija i Bjelorusija su 1997. godine potpisale Ugovor o Uniji koji je trebao obnoviti neke od bliskih veza prekinutih raspadom Sovjetskog Saveza.

Rusija spasila Lukašenka

Entuzijazam bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka za bližom političkom integracijom rastao je i slabio, kao i ekonomska ovisnost Bjelorusije o Moskvi.

Međutim, Lukašenko se dodatno približio Rusiji krajem 2020., nakon što mu je Putin osigurao političku i financijsku potporu za gušenje protuvladinih prosvjeda potaknutih predsjedničkim izborima za koje oporba i međunarodni promatrači tvrde da su namješteni, prenosi Index.hr.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI