fbpx
Foto: Reuters

PUTIN PRIPREMA NOVI UDARAC ZAPADU Formirat će posebnu radnu skupinu

Autor: Dnevno.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stvaranje radne skupine za međunarodna plaćanja čiji će zadaci uključivati ​​utvrđivanje uvjeta za transakcije s “neprijateljskim” državama, navodi Reuters.

Putin je u ožujku rekao da će Rusija, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zahtijevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljama otvaranjem računa u Gazprombanci.

Poljska i Bugarska odbile su tako postupiti, a ruski energetski div Gazprom prekinuo im je opskrbu prošlog mjeseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom tko odbije nove uvjete plaćanja.

Radna skupina osmislit će “infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljama, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji provode neprijateljske akcije protiv Rusije”, navodi se u nalogu.

Također će se razmotriti uvjeti plaćanja u rubljama i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama – koje bi uključivale Kinu i Indiju, iako nisu imenovane. Skupina, koju će predvoditi predsjednički savjetnik Maxim Oreshkin, također ima zadatak pronaći mjere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovice ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Podsjetimo, na listi neprijateljskih zemalja Rusije nalaze se sve zemlje EU-a, među njima i Hrvatska.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI