fbpx

Putin želi “odmah” razgovarati s NATO-om o sigurnosti Rusije

Autor: dnevno.ba

Ruski predsjednik pozvao je u utorak da se “odmah” pristupi pregovorima s NATO-om i sa Sjedinjenim Državama o jamstvima ruskoj sigurnosti, u prilikama napetosti zbog Ukrajine.

– Vladimir Putin je istaknuo potrebu da se odmah počnu pregovori sa SAD-om i s NATO-om kako bi se odredila pravna jamstva za sigurnost naše zemlje te spriječilo buduće širenje Saveza na istok i raspoređivanje oružanih sustava u Ukrajini i u susjednim zemljama koji bi bili prijetnja za Rusiju, istaknuo je Kremlj u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina s finskim predsjednikom Saulijem Niistom.

Finska je dugogodišnji posrednik između Rusije i zapadnih suparnika.

Ruski predsjednik je u razgovoru putem video veze početkom prosinca zatražio od američkog predsjednika Joea Bidena pravna jamstva kako bi se isključilo svako novo proširenje NATO-a jer Moskva ocjenjuje da je Zapad, otvarajući vrata Saveza zemljama Istočne Europe i bivšeg SSSR-a, prekršio obećanje dano nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U tom smislu Rusija smatra eventualno članstvo Kijeva crvenom crtom. Rusija je anektirala Krim, ukrajinski poluotok, kao odgovor na prozapadnu revoluciju 2014.

Zapad trenutačno sumnjiči Rusiju da priprema novu invaziju na Ukrajinu i gomila snage na zajedničkoj granici.

Kremlj odbija te optužbe i tvrdi naprotiv da NATO ugrožava Rusiju naoružavajući Kijev i raspoređujući sve više zračnih i pomorskih snaga na području Crnog mora.

Putin je usto ponovo optužio ukrajinske vlasti da krše ugovor iz Minska koji sadrži smjernice za uspostavu mira na istoku Ukrajine (Donbas), gdje Kijev već gotovo osam godina ratuje s proruskim pobunjenicima za koje se smatra da dobivaju naredbe od Kremlja.

– Ruski predsjednik je istaknuo da ukrajinske vlasti, kršeći ugovor iz Minska, otvoreno računaju sa silom, koristeći se u Donbasu teškim oružjem i napadnim bespilotnim letjelicama, ističe Kremlj.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI