Radončić bio i u Trusini i Grabovici, a sada nije u Registru, okuražio se pa preko Avaza udara po “Čovićevim” Širokobriježanima!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosanskohercegovačka javnost ovih je dana zaokupljena informacijama iz "Registra branitelja" koji je objavljen na oduševljenje mnogih, ponajprije istinskih branitelja iz obje vojne komponente, odnosno i ABiH i HVO-a, međutim nemali je broj onih koji su ostali šokirani s određenim podacima, prvenstveno izostavljanjem imena pojedinih političara, kao i uvrštavanjem nekih drugih za koje se do sada nije znalo o kakvim je borcima riječ!

Tako mnogima nije jasno da je dr. Dragan Čović, kako mu dosta fratara po Hercegovini tepaju – “Predsjednik svih Hrvata”, proveo čak 1.410 dana u HVO-u, ali su mnogi ostali iznenađeni i spoznajom da među “borcima” nema Fahrudina Radončića, osvjedočenog Čovićevog prijatelja i bivšeg supruga frizerke Azre Radončić, inače osobe koja pored malo poznatog “frizeraja” u Sarajevu (bar na papiru) drži u svojim rukama i Dnevni avaz, najčitaniju dnevnu tiskovinu u Bosni i Hercegovini, ujedno novinu u kojoj svoj kruh kao stalni suradnici ili honorarci zarađuju i određena Čovićeva politička potrčkala, pa čak i kadrovi koje se uvelike priprema za skorašnje preuzimanje gradonačelničkih pozicija u nekim hercegovačkim gradovima (valjda je vrijeme za ove mlađe jurišnike).

Radončić je svojevremeno baš u glasilu bivše supruge bivao glorificiran kao veliki ratnik. “Umal šehid!” Tako u Avazu iznad fotografije na kojoj Radončić bezbrižno sjedi i puši cigaretu piše: “Tako smo odmah pronašli, na Googleu, fotografiju Fahrudina Radončića sa grupom boraca Armije BiH negdje na području Jablanice iz 1993. godine!”

Ova fotografija nije nastala “negdje na području Jablanice”, već u konjičkom selu Trusina, neposredno nakon zločina koji je počinjen nad zatočenim hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a.

Također, ne radi se niti o kakvoj običnoj “grupi boraca Armije BiH” već o osobama koje su i optužene za zločin u Trusini (Zulfikar Ališpago-Zuka sa sunčanim naočalama sjedi do Radončića). I ostali s fotografije su bili optuženici, osumnjičenici ili svjedoci pokolja u Trusini. Što je Radončić radio u selu u kojem je počinjen zločin, morao bi pojasniti Odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH. No, gle čuda, Radončića sada nema u Registru boraca! Što mislite zašto ga nema?

Na drugoj fotografiji, po Avazu, prekaljeni ratnik Radončić, “Jablaničko jezero 1993. godine: Komandant Prvog korpusa, general Vahid Karavelić i Fahrudin Radončić tijekom pauze prilikom obilaska terena!”

Autori i redatelji hvalospjeva o “Ninđi iz Gusinja” Radončiću, i ovom fotografijom su teško kompromitirali, sada stranačke kolege iz SBB-a.

Jedino što je istina je da se radi o Jablaničkom jezeru. Točna lokacija na kojoj je nastala fotografija je kamp Glogošnica u kojem su boravili pripadnici Armije BiH. Avazovi “google istraživači” su (kao slučajno) zaboravili postaviti drugu fotografiju s iste lokacije, snimljenu u isto vrijeme. Na njoj se, osim Karavelića i Radončića, nalazi još nekoliko osoba među kojima je i par “junaka” koje vidimo na fotografiji iz Trusine kao i nekoliko pripadnika poznatih koljača iz postrojbe “Crni labudovi”.

Najbitnije što je vezano za fotografiju sa Karavelićem je činjenica da je ista nastala u neposrednoj blizini zloglasnih Rogića Kuća u kojoj su zatočeni Hrvati mučeni, ubijani i “distribuirani” po logorima Armije BiH (od Muzeja u Jablanici, Nevizdraka,…).

Da, po Radončića, sramota i sumnja bude veća, samo nekoliko kilometara dalje u pravcu Mostara istog tog ljeta, točnije 07.,08. i 09. rujna počinjen je masakr nad 33 hrvatska civila a za ostatke njih 19 se još traga. Visoki časnik Armije BiH je pred kamerama priznao što se događalo u Grabovici i hvala mu na, barem pokušaju, da istinu ne kroje avazovština i slični dezinformativni mediji.

Iako Azrini “istraživači” Radončićevu herojsku ratnu prošlost potkrijepljuju i Uvjerenjem koje je izdato od strane Zajedničkog zapovjedništva Vojske FBiH , u kojoj piše “da je Radončić (Kadrije) Fahrudin, rođen 24.05.1957. godine, bio pripadnik Štaba Vrhovne komande OS BiH u vremenu od 01.08.1992. do 31.08.1993. godine.” u cijeloj ovoj priči nešto i više nego nije logično. Naprotiv, može se osnovano sumnjati da se Radončić “odrekao” svoje pripadnosti Armiji BiH vrlo vjerojatno iz straha da ga se ne poveže sa zločinima u mjestima na kojima se volio fotografirati i glumiti ratnika. A znamo da Radončić ima “mišje srce” i da je teški hipohondar.

Naime, iz Uvjernja o pripadnosti OS RBiH koju prije nekoliko godina u mandatu Zukana Heleza, potpisuje tadašnji pomoćnik Nezim Ćatić, jasno piše da “nije bio angažovan u jedinicama OS RBiH, u periodu od 1992-1995. godine.!”

Znači da netko laže: Radončić, Ganić (Uvjerenje ZZ VFBiH) ili Ćatić (Federalno ministarstvo branitelja).

Obzirom da je Radončić intimus Dragana Čovića, a da se u vrijeme istraga i podizanja optužnica za zločine počinjene u Trusini i Grabovici na ključnim pozicijama, pa tako i Odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH bili Čovićevi kadrovi, nije isključeno da je Radončiću sugerirano da “izbriše” svoju ratnu pripadnost Armiji BiH.

Radončić bi stoga istražnim organima trebao i morao pojasniti nazočnost na hrvatskim stratištima kao i ulogu u operaciji “Neretva ’93”. I “asanacija terena” na način na koji je to rađeno, također spada u ratni zločin.

Fahrudin Radončić je zadnjih godina kotirao kao nekakva oporba Bakiru Izetbegoviću i SDA unutar bošnjačkoga korpusa, međutim u posljednje vrijeme je strašno “smekšao”, čak toliko da je sada frizerkin i njegov Dnevni avaz glavno sredstvo velikobošnjačkog udara na Hrvate Hercegovine, ponajprije Širokog Brijega, a što je do izražaja došlo i ove srijede kroz jedan “sportski tekst”.

Tako u Avazu na njihovoj naslovnici dominira sramotan i huškački naslov, koji se poziva na britanski The Guardian, au članku koji se odnosi na rasističke ispade bugarskih navijača u Sofiji na utakmici domaće reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv reprezentacije Engleske, koji su hukali tamnoputim igračima, u jednoj rečenici Avaz nije mogao odoljeti da se ne dotakne i Širokog Brijega.

“…piše ugledni “Guardian” o utakmici između Bugarske i Engleske koju su gosti dobili sa 6:0, a koja kao da se igrala u Širokom Brijegu kad u ovaj hercegovački gradić dolaze Sarajevo i Željezničar“, imputirajući tako da se utakmica na Pecari dotaknuo čak i britanski Guardian što nema veze s vezom, ali valjda je i čika Fahro shvatio na koji će način podići tiraž “Vesele sveske” bivše supruge Azre, pa drvljem i kamenjem po Širokobriježanima i u onim temama koje ih se nikako ne dotiču.

Međutim, na Fahrovu žalost toliko tema ima i o njemu, a o kojima se u prošlosti povremeno pisalo, a u bliskoj budućnosti će se kudikamo više pisati, jer i drugi trebaju dizati tiraž.

Spavaš li mirno Radončić Fahrudine? Ma koliko muljao, citirati ćemo visokog časnika Armije BiH, koji reče: “Nikakav te deterdžent ne može oprati!”

I još ćemo dodati: “Pa taman te deterdžentom prali Dragan Čović i Mijo Krešić, koji je povrh svega i Voditelj Odjela za nacionalnu sigurnost GV-a HNS-a, a ima dana u ABiH koliko i Željko Komšić”.

Ali šta očekivati od takvih poput tebe, Čovića i Krešića?

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI