fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Radončić i Izetbegović suprotstavljeni oko Tegeltije i Mektića!

Autor: Dnevni List

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Dragan Mektić je pokušao ‘natovariti’ narodne mase na predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, a da pri tome nije razrađen plan resetiranja kompletnog pravosuđa.

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nedvojbeno u pravu odavno kada tvrdi da je pravosuđe u BiH teško bolesno i da je ono korumpirano do grla i kao takvo je najslabija karika u našem društvu.

Politička šapa

Jednako je neupitno da je VSTV na čelu s predsjednikom Milanom Tegeltijom vjerojatno na vrhu te piramide, međutim, ministar Mektić u svom pozivu na masovne prosvjede pred zgradom državnog Suda i Tužiteljstva kao da je, svjesno ili nesvjesno, predvidio da je politička šapa nad domaćim pravosudnim sustavom po svim šavovima temeljni uzrok svih nevolja i zala u tom segmentu.

Može bilo tko, makar teško baš narod, skidati glavu pojedinačno Milanu Tegeltiji, ili Ranku Debevecu, ‘smjestiti’ Gordani Tadić kao što su ranije režirali bivšim glavnim tužiteljima, mogu se smjenjivati entitetski i županijski pravosudni autoriteti, međutim ti parcijalni potezi neće u konačnici polučiti željeni efekt – moralno i stručno popeglati domaće pravosuđe.

Politiku treba odstraniti i udaljiti daleko od zgrade gdje se u srijedu stidljivo prosvjedovalo. Vrlo površno detektiranje razloga zbog kojih je krahirao ‘Mektićev pohod’ na Milana Tegeltiju zapravo još jednom dokazuje naše teze i ogolijeva upliv političkih centara moći na pravosudni sustav. U zadnjih nekoliko dana smo u javnom prostoru svjedočili konfrontaciji između najmoćnijih političkih aktera u državi oko Tegeltije i, zanimljivo, nije to bilo samo ‘po nacionalnoj bošnjačko-srpskoj osnovi’, kako često biva u BiH.

Na suprotnim stranama

Verbalno su se opet konfrontirali bošnjački čelnici očigedno životno zainteresirani i zabrinuti za moguća previranja u pravosuđu. Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić se silno upregnuo da putem svojih utjecajnih medija amortizira udare na VSTV i Milana Tegeltiju i to na vrlo suptilan način. Radončić nije želio dodatno iritirati zgroženo javno mnijenje nakon izbijanja afere ‘potkivanje’ adolescentnom obranom i pravdanjem Tegeltije, međutim glavni konzultan u Avazu je zapovijedio svojim ‘perima’ da se brutalno obruše na bivšu predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso i tzv. ‘gatački klan’ unutar SDA, za silne montaže, korupciju i nepotizam.

Prepoznaje se tu rukupis Radončičevoga straha od kuhinje SDA i mogućeg pokušaja Bakira Izetbegovića da kroz ‘smaknuće’ Tegeltije povrati pogubljeni utjecaj na domaće pravosuđe.

Kako drugačije objasniti činjenicu da uredništvo Avaza (čitaj Radončić) ustupa cijelu stranu Ružici Jukić i njezinom ogoljevanju lika i djela Meddžide Kreso. O Mektiću se svakodnevno pišu zasebne pikanterije. S druge strane, promidžbena mašinerija SDA forsira ministra sigurnosti Dragana Mektića i druge ‘podobne’ pravosudne autoritete kako bi u sprezi s paraobaviještajnim podzemljem izveli narodne mase pred VSTV, Sud i Tužiteljstvo BiH.

Lukavu taktiku je pobrkala upravo bivša predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, koja je posve nepotrebno istupila u javnost nekolegijalnim lekcijama i objedama na račun isključivo VSTV-a i Milana Tegeltije. Njezina gesta je samo dala povod Radončićevoj kamarili da do kraja zaravna zavjeru.

Poznati glumac Emir Hadžihafizbegović neupitno spada u top bošnjačke intelektualne elite. Međutim, on je kao istaknuti član SDA, u svojim porukama ostao nedosljedan i nedorečen. Suzio je manevar upirući prstom samo u VSTV i Tegeltiju čime je zapravo samo kopirao nezadovoljstvo i strateški interes svoje stranke.

Tko bi profitirao od Tegeltijine smjene?

Predsjednik VSTV-a jeste napravio glupost, međutim bivši ministar unutarnjih poslova BiH Alija Delimustafić čami u zatvorskoj ćeliji pune tri godine bez podignute optužnice u sarajevskom pravosuđu gdje nema famoznog Tegeltije. Ali, zato u Hadžihafizbegovićevoj stranci, potpredsjednik Asim Sarajlić ima potvrđenu optužnicu.

Javnost nije poznatog glumca mogla vidjeti na prosvjednom skupu s obitelji stradalog Dženana Memića. I napokon, postavlja se pitanje, što bi to u biti dobila BiH i pravosuđe smjenom ili povlačenjem Milana Tegeltije s pozicije predsjednika VSTV-a.

To se čelno mjesto popunjava u Parlamentu BiH. Je li Tegeltijinim rušiteljima jasno da je državni Parlament u totalnoj paralizi, pa se logično zapitati tko bi to i kada izabrao nasljednika Milana Tegeltije. S obzirom na rezolutno stajalište šefa SNSD-a Milorada Dodika da je afera ‘potkivanje’ smišljeni progon Srba iz pravosuđa onda je valjda i laiku jasno da bi ‘uličnim’ prisiljavanjem Tegeltije da odstupi, domaće pravosuđe u ušlo u vrlo rizičnu fazu blokada, ‘vršenja dužnosti’ i samo još i većeg političkog uplitanja i razračunavanja.

Matrica eventualnog ozdravljenja pravosudnog sustava se mora temeljito i konkretno osmisliti i razraditi bez političkog opterećenja i po svim razinama. Da se ne pitaju i što dalje drže i Izetbegović i Radončić i Čović i Dodik. Samo, je li to uopće u ovakvim okolnostima kod nas moguće.

Autor: Dnevni List
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});