fbpx

RADONČIĆ “Tri puta smo birali Komšića, neka pobijedi hrvatskim glasovima”

Autor: Dnevno.ba

“Ne možemo stalno optuživati Hrvate da su protiv BiH. Možemo govoriti da njih možda ima previše na određenim funkcijama u odnosu na broj stanovnika, ali Schmidt je rekao ono što jest – hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva. Hrvatski korpus je svoje glasove dao Čoviću. Sada je mudrost svih nas da nađemo rješenje koje će zadovoljiti i legitimnost i legalnost, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Na zaprepašteni upit novinarke Federalne televizije: “Hoćete li dozvoliti to legalno i legitimno predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH?”, kako piše Dnevnik.ba Radončić je odgovorio:

“Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH. I svi rade da se to dogodi. Da Hrvati imaju taj komoditet, kao nacionalni korpus, da ih Bošnjaci ne majoriziraju. Neka i Komšić pobijedi hrvatskim glasovima, u čemu je problem? Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Komšića smo birali tri puta i birali smo Izetbegovića Džaferovića tri puta.

I to je tzv. koncept građanskog predstavljanja koji Bošnjacima najviše odgovara, kao najmnogobrojnijem narodu u BiH. Očigledno da mi kao Bošnjaci teško možemo dobiti međunarodnu podršku za tu vrstu koncepta. Ljudi se boje da će Hrvati, kao najmalobrojniji narod, biti preglasani”, kazao je Radončić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI