fbpx

Radončić u ‘čekaonici’ do izbora, Komšić ružni spomenik ljevice

Autor: dnevno.ba

Šef SDP-a Nermin Nikšić ovih dana izbjegava potvrditi ili demantirati tvrdnje pojedinih zastupnika u Sarajevskoj županijskoj skupštini, poput ‘slobodnog’ Damira Nikšića, da on osobno već izvjesno vrijeme u tajnosti pregovara s čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem o povratku u ‘staro jato’ koje se do prije nekoliko mjeseci zvalo ‘šestorka’ i čija je krila sasjekao upravo čelnik SBB-a odlepršavši bez srama i ljudskog argumenta u krilo svog ‘suđenog’ kormilara Bakira Izetbegovića.

Prerano za Radončićev ‘povratak’

Između redaka takve špekulacije potvrđuje  i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković najčešće kroz odgovore na pitanje, da li se on protivi mogućem povratku SBB-a u županijsku skupštinsku većinu u Sarajevu pa onda slijedom i u vlast.

Očigledno zbog mira u kući i održavanja nužnog jedinstva unutar ‘četvorke’   pod svaku cijenu i u kritičnom razdoblju eutanazije koalicije ‘Petak 13’ predvođene SDA, lucidni Konaković ne osporava eventualne pregovore Nermina Nikšića, ali jednako tako vrlo žustro poručuje kako je još prerano vratiti grešnika Radončića proračunskom kolaču.

Uspješnom političaru i ministru, intelektualcu i industrijalcu Fahri naprosto i spravom, malo tko više vjeruje. ‘Juda’ će posve je sigurno jedno izvjesno vrijeme provesti u ‘čekaonici’ i morat će proći sva testiranja na bolest nepouzdanosti i političke halapljivosti.

-Prerano je, ali vidim da to pitanje intrigira našu javnost. Očekivalo se od mene, kao nekoga tko je istrpio sve moguće napade od SBB-a i DF-a i drugih političkih subjekata da stavim tu neku rampu. Da ja ponekad ne iskontroliram  svoj ego, prijalo bi mi sad da se ja počnem šaliti o tim odnosima i relacijama. Ne radim to jer je ovo jako ozbiljna situacija. Meni je najvažnija stvar da ovih 18 ili 19 ruku ima čvrstu dobru kemiju i čini mi se da smo mi to apsolutno postigli i da je to nesalomljivih 18 ili 19. Taj zahtjev za smjenu Vlade potpisuje tih 18 ljudi, možda i 19 i najvažnije je da smo mi tu kompaktni da smo dobra cjelina jer smo mi ta ekipa koja je odbila sve ponude SDA, pritiske SDA, društvene mreže, tužitelje, i pokazali smo da je to kralježnica nekog novog koncepta bavljenja politikom. Nisam isključiv i neću zatvoriti priču o nekoj budućoj Vladi s nekim drugim partnerima ali će se ipak tu znati gdje je kome mjesta, kao kirurškim skalpelom je secirao trenutni status Fahrudina Radončića.

Pokajnički koraci

Čelnik SBB-a je premazan svim mastima, žilav je, lukav poput lisice, ali objektivno ima i vrlo ubojit alat s kojim omekša sve političke aktere u zemlji i  na koncu s njim otvori vrata prema željenom cilju, utjecajno medijsko carstvo.

Svjesni te moći sarajevski politički čelnici i uvijek nekako pokleknu pred tom  visećom prijetnjom.

Radončić je očigledno i ovog puta uporan da ‘na vrijeme’ i definitivno zalupi vrata pred Bakirom Izetbegovićem i promovira svoju lojalnost ‘četvorci’ preko leđa šefa SDP-a Nermina Nikšića s kojim njeguje korektne odnose iako je nedvojbeno prije nekoliko mjeseci napravio političku glupost u Sarajevskoj županiji i nepromišljeno i bestidno presudio “šestorci”.

Možda epilog i bude taka, makar još je prerano otvoriti pjenušac i objaviti kako se Fahrudin Radončić vraća tamo odakle nikako nije smio pobjeći. Prve pokajničke korake poduzeo je ovih dana u Tuzli. Radončićev SBB je testirajući egzekutor smjene Vlade SDA u Tuzlanskoj županiji, navodno je spreman zabiti nož u leđa Bakiru Izetbegoviću i u Zenici, međutim u Sarajevu će Fahru ‘četvorka’ držati u ‘čistilištu’ do objave rezultata općinskih izbora i oni bi mogli  presuditi o njegovom povratku u vlast.

U porukama Elmedina Konakovića se čak nekako sluti njegovo priželjkivanje da bi Radončić mogao na općinskim izborima doživjeti debakl što bi olakšalo podizanje rampe na njegov povratak u krilo ‘četvorke’.

Moglo je biti drugačije

Smjena dva ministra u Tuzli desila se na inicijativu Naše stranke, a podržale su je stranke opozicije SDP i PDA. Međutim, ruke su digli i zastupnici SBB-a, koji je dio vlasti u toj županiji.

Pojasnili su da su bili motivirani principijelnim razlozima jer su se ministri teško ogriješili o zakone. S obzirom da se u spekulira o tome da SBB želi ući u vlasti u KS, te da zauzvrat strankama ‘četvorke ‘ (SDP, NiP, NBL i Naša stranka) nudi rušenje vlada u TK i Zeničko-dobojskoj županiji, postavlja se pitanje da li se politička priča vraća na početak kada je Nermin Nikšić zagovarao takav scenarij?!

Vjerojatno bi se tako stvari razvijale pa bi danas opozicija imala vlast u pet županija da upravo Fahrudin Radončić nije zgrabio ispruženu ruku Bakira Izetbegovića i okrenuo leđa Nikšiću.

Komšić ovisi o Izetbegoviću

I dok Radončić i ima šanse za ponovni ulazak u županijske Vlade, DF Željka Komšića je po svemu sudeći samo ružni spomenik ljevice u FBiH. Toga  ‘zelenog slugu’ neće čak niti njegovi dojučerašnji  “drugovi”.

-On je tada bio jedan motor jednog moćnoga zrakoplova. Sad je Komšić otkačeni motor. Niti se zna gdje leti, niti gdje će pasti. A zrakoplov je prestao letjeti, slikovito je opisao trenutni Komšićev politički status na sarajevskom minderu, ‘grobar’ SDP-a Zlatko Laguzmdžija.

Ili pojednostavljeno do kraja, ako ga nekada i Bakir Izetbegović  pusti niz vodu, politička karijera Željka Komšića će završiti na smetljištu. Svakome po zaslugama

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI