fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RADONČIĆ U ZAGREBU: BiH neće postati parkiralište za migrante

Autor: Dnevni avaz

ZAGREB - Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je u Zagrebu nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

– Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njom strateški bitan, jer dijeli nas više od hiljadu kilometara duga granica – rekao je novi bosanskohercegovački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

BiH je važno da hrvatska granica bude neprobojna

– Bosni i Hercegovini iznimno je važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante iz sigurnosnih i svih drugih razloga. Hrvatska neće time samo ostvarivati svoje ciljeve prema Šengenu nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko BiH za sve migrante više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati – objasnio je Radončić.

Ministar Božinović složio se s tim, ali je poručio da “nije u interesu da bude i drugih i trećih ruta”.

– Trebamo se na razini EU dogovoriti što je cilj i namjera kada su u pitanju ekonomske migracije – dodao je Božinović.

– Svi u BiH i regiji morat će se solidarizirati. Ako se EU i mi ne dogovorimo, bit ćemo u problemu. Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante – istakao je Radončić i pozvao Brisel da migrantsku krizu ne tretira samo kao humanitarnu nego i kao sigurnosnu.

Dodao je da 93 posto pomoći zemalja EU za BiH odlazi na humanitarna pitanja, a samo sedam posto na sigurnosna.

BiH nedostaje policajaca

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu saradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić upozorava na “alarmantno stanje” u zemlji u vezi s tim pitanjem.

– Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila nijednog novog mladog čovjeka – istakao je Radončić.

Kaže da je BiH “hitno” potrebno 400 policajaca, a ukupno 1.200.

Suzbijanje krijumčarenja

Božinović je kazao da su danas skoro svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična saradnja nužnost.

Naglasio je da je Hrvatska uhapsila hiljadu krijumčara prošle godine te dodaje da se radi “o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima”.

– Već 95 osoba uhićeno je od početka godine. To je sigurno jedno područje suradnje koje moramo dodatno jačati s nadležnim službama unutar BiH, ali i drugih – smatra hrvatski ministar.

Radončić je na kraju zahvalio na dosadašnjoj hrvatskoj pomoći BiH i pozvao Božinovića u posjetu.

 

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});