fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RADOVANOVIĆ ZATRESAO REPUBLIKU SRPSKU: Ekskluzivno objavljene lažne diplome Ćuluma i Lukača..

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Danas već jasno vidimo da će Ministar (ne)sigurnosti BiH Fahrudin Radonćić realizovati dogovor Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Nakon onolike pompe na poziciju direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) dolazi Osman Mehmedagić - Osmica.

Nema veze što je Univerzitet za poslovne studije poništio sopstvenu diplomu, pa čak ni što su direktorica Inspektorata RS i Glavni prosvjetni inspektor RS smijenjeni zbog neispunjavanja politikantskih hirova.

Podsjećam, v.d. direktorica Danijela Batar usvojila je zahtjeve Mehmedahića i univerziteta za odgodom izvršenja rješenja o poništenju diplome do okončanja upravnog spora (odluke suda). Pravno sasvim ispravna odluka direktoricu je koštala fotelje, a danas Dodik pregovara o Mehmedagiću kao da se ništa nije dogodilo. Dno dna!

Šta je u međuvremeno uticalo na Dodikov “principijelni stav”? Naprosto, njegov kadar za direktora Agencije za istrage i zaštitu – SIPA ima identičan problem sa valjanošću diplome. Pisao sam o tome kako Darko Ćulum lažno navodi da je diplomu više stručne spreme stekao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

Objasnio sam i kako je lažnu diplomu “višeg filozofa” 2008. godine zloupotrijebio za upis na banjalučkom Fakultetu  za bezbjednost i zaštitu, odnosno za sticanje diplome sa 180 ECTF. U konačnici, objavio sam i zašto sam ga bukvalno otjerao sa magistarskog studija – traženjem objašnjenja kada je i kako završio četvrtu godinu tog fakulteta (240 ECTF).

Niti jednu akademsku diplomu Darko Ćulum nije stekao legalno, od više do dva stepena visoke stručne spreme, a to prosvjetna inspekcija Inspektorata RS može nesporno utvrditi kad god poželi. Ili po službenoj dužnosti. I tu leži “kvaka”.

Dakle, na apsolutno isti način Bakir Izetbegović može oboriti akademsko zvanje Dodikovog pretorijanca Ćuluma, kao što je to ovaj uradio njegovom Osmici Mehmedagiću. Zato je u “vitalnom nacionalnom interesu” Srba i Bošnjaka da na pozicijama SIPA i OSA sjede kadrovi sa lažnim diplomama.

Kako najavih u podnaslovu: otkrivam i podatke o lažnoj diplomi ministra Dragana Lukača. Treba znati da je Lukač na poziciju komandatnta banjalučkog odreda specijalne policije doveden sa završenim kursom za policajca. I “kursisti” je dodijeljen čin majora policije, a samo zbog prljavih poslova Tome Kovača i Brane Pećanca (pljačke, zaštita šverca…).

Kako bi ispunio nekakav minimum uslova za radna mjesta na koja je raspoređivan Lukač upisuje tadašnju Višu školu unutrašnjih poslova pri MUP RS. I “prošetao” je tom školom kao student dovoljno moćan da svakog profesora otjera sa posla. Ili mu uradi mnogo grđe stvari.

Elem, njegovo radno mjesto predviđalo je visoku stručnu spremu, a zbog čega Lukač nabavlja “novosadsku diplomu” fakulteta u koji nikad nije ni ušao. Pojma nije imao gdje se fakultet nalazio.

Lažnu diplomu nabavio mu je stari trgovac diplomama Mirko Tufegžija, a na posao mu je donio policajac Danko Karanović. Ovaj policajac je Lukaču donio lažnu diplomu u kancelariju i zato mu je odlično poznata kompetentnost svog današnjeg ministra. Zato ministar Karanoviću, inače teškom kriminalcu i siledžiji, godinama nezakonito pogoduje i poslom i primanjima.

Godinama je Lukač ovu lažnu diplomu koristio u MUP-u i na istoj bazirao primanja, sve dok viša škola (2002.) nije dobila status visoke. Upravo je zbog pozicioniranja na mjestu načelnika banjalučke komunalne policije i upisao školu čijom se diplomom danas diči, ali je u MUP-u ostalo nebrojeno dokaza njegovog korištenja lažne diplome.

Eh da, Lukač svoje kompetencije danas prezentuje diplomom “magistra pravnih nauka” stečenom na Apeironu – opet preko pomenutog Mirka Tufegdžije. To da mu je senilni Rajko Kuzmanović bio mentor vidimo iz navoda diplome “magistar nauka”.

Po našem odavno važećem zakonu nema “magistra nauka”, nego je magisterij najviša titula u domenu struke. No, bar je Kuzmanović poznat po aferama lažnih doktorata i diploma. Bio je senilan kada je Lukaču i meni poslije rata predavao na pomenutoj višoj školi, a danas je samo mjera “akademskog srozavanja”.

Šta na kraju zaključiti? Razumljivo je da teško kriminalizovanim političarima na pozicijama šefova policijskih agencija odgovaraju kadrovi sa lažnim diplomama i priučenim znanjima. Baš kao i kad su pravosudne funkcije u pitanju. Očigledno da takva situacija odgovara i građanima jer znamo ko pobjeđuje na izborima.

Uostalom, da unutar struke postoji ikakav kredibilitet zasigurno bi u javnosti imali mnogo više ovakvih javnih objava i istupa. Gro naših “stručnjaka” u sferi bezbjednosti maše diplomama kao zastavama, a kako su do njih došli znaju rijetki koji su studirali kako bi nešto naučili. No, ti sa znanjem prolaze kao i potpisnik ovih redova – postaju nepoželni u “sistemu bezbjednosti”.

Na kraju, čisto da bih ukazao na karakter osoba kakve vode naše policijske agencije moram podsjetiti na nešto šta sam davno objavio. Posljednje riječi jedne žrtve glasile su: “Što me ne ubiješ? Ubij me k’o čovjeka, šta će ti ovo?”.

Ministar Fahrudin Radončić zna čije su ovo zadnje riječi, pa i kom od pomenutih “stručnjaka” su upućene – Mehmedagiću, Ćulumu ili Lukaču. Nije Radončić ništa bolji od ostatka bratije.

 

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});