fbpx

Rama nije Komšića proglasila personom non grata, ali možda Čovića proglasi ?

Autor: Dnevno.ba

PROZOR - Prema informacijama koje ovih dana stižu iz HDZ-a 1990, u toj stranci se sprema novi raskol. Nakon što je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović odlučio kako neće sudjelovati u stvaranju nove Alijanse i kako će stranka nastaviti djelovati unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH, umjesto potpore nižih tijela HDZ 1990., stižu vijesti o nezadovoljstvu i mogućnosti novih promjena unutar ove političke organizacije.

Najglasniji su iz Općinskog odbora u Prozor – Rami, gdje su čak usvojili dokument u kojem stoji kako „OO HDZ 1990 Prozor-Rama ne podržava ulazak u koaliciju za obnašanje vlasti sa HDZ-om BiH, iz razloga nesposobnosti te stranke u borbi za stvarna prava i za bolje životne uvjete Hrvata i svih drugih naroda u Bosni i Hercegovini“, piše Pogled.ba.

– Ovim zaključkom je iskazan jasan stav Rame i upućena poruka stranačkim kolegama, u prvom redu Predsjedniku HDZ-a 1990 Iliji Cvitanoviću, da ne nasjedaju na neiskrene ponude o koaliranju sa Čovićevom grupom, jer takvo koaliranje može značiti samo novu prijevaru i prebacivanje odgovornosti za nerad i nered jer se od Čovićeve diktature ne može očekivati iskren rad ili uvođenje reda. Prijedlog Deklaracije i Zaključak upućeni su Predsjedništvu i Središnjem odboru HDZ-a 1990 te su na sjednicama 12.1.2019. u Tomislavgradu obrazloženi od strane dr. Joze Ivančevića, Predsjednika Općinskog odbora Prozor – Rama – navodi se u dokumentu.

Zanimljivo je kako se Općinski odbor HDZ 1990. Cvitanoviću obraća na ovaj način jer predsjednik te stranke je upravo iz Rame i komunikacija s njim se sigurno mogla završiti i bez uplitanja javnosti. Ovakvi postupci mogu se shvatiti isključivo kao znak loših odnosa unutar HDZ-a 1990. i vjerojatno se može očekivati raskol ukoliko jedna od strana ne promijeni svoje mišljenje u bližoj budućnosti.

Inače, Prozor – Rama je općina u kojoj HDZ 1990. vlada već godinama, ali to je i općina koja ima daleko najveći proračun u državi po glavi stanovnika. Je li to dovoljan razlog da ova lokalna organizacija pokuša preuzeti kontrolu nad HDZ 1990. pokazat će vrijeme.

Nadalje, postavlja se pitanje u koju koaliciju će HDZ 1990. ući ako ne želi biti dio Hrvatskog narodnog sabora BiH? Jedina alternativa je približavanje tzv. “građanskom bloku”, odnosno, novoj Alijansi koja očajnički za partnera već mjesecima traži bilo koju hrvatsku političku opciju koja ima prizvuk legitimnosti među hrvatskim narodom. Je li to plan načelnika Ivančevića i njegovih istomišljenika također će pokazati vrijeme.

Činjenica kako lokalne vlasti u Rami nisu proglasile Željka Komšića personom non grata govori u prilog kako možda ipak postoji određeni plan suradnje sa ovom političkom opcijom. Također, odbijanje proglašavanja Spomen dana za žrtve zločina Armije BIH na Uzdolu također ide u prilog sumnjama da dio HDZ 1990. već ima određene planove i dogovore sa određenim bošnjačkim političkim strukturama, piše Pogled.ba.

U svakom slučaju, HDZ 1990. čeka burna politička godina i odluke koje će odrediti budućnost ove stranke

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI