fbpx
Foto: Davor Pongracic/Cropix

Raspudić: Bosna i Hercegovina još uvijek funkcionira kao izravni protektorat

Autor: dnevno.ba

Saborski zastupnik Nino Raspudić komentirao je za N1 izmjene koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio u izbornoj noći.

Na pitanje što o poštivanju izbornog procesa govori ova Schmidtova intervencija neposredno nakon zatvaranja birališta, Raspudić je kazao da to pokazuje koliko je BiH i dandanas nefunkcionalna zemlja i podijeljeno društvo.

“Dvadeset i sedam godina poslije Daytonskog izbornog sporazuma, ona još uvijek funkcionira kao izravni protektorat. Visoki predstavnik ima ovlasti smijeniti svakog izabranog dužnosnika, mijenjati zakon i Ustav po vlastitom nahođenju. Posebno je bizarno što to radi predstavnik koji je to već drugi zaredom i koji je nelegalan jer nije prošao potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a. Druga bizarna stvar je da u izbornoj noći nameće promjene pravila igre. To je dodatna sprdnja s ionako nefunkcionalnom zemljom”, rekao je Raspudić.

Ne misli da se ovime pogodovalo Hrvatima.

“Iako na prvi pogled izgleda da ide donekle u korist Hrvatima, ovo je potencijalno vrlo opasno za Hrvate. Njima je upitno bilo mogu li izabrati i ovih šest, što im je dovoljno da bez većinske hrvatske volje formiraju kompletnu vlast u Federaciji i državi, a sada imamo te krugove, gdje u drugom krugu je sedam, a u trećem samo četiri. To se vrlo lako popuni s onima koji se samo fiktivno izjasne kao Hrvati”, smatra Raspudić.

Kao zanimljive činjenice istaknuo je da ova intervencija, kao ni intervencije Schmidtovih prethodnika, nije dirnula Republiku Srpsku i njene ovlasti te da se ne dira u Predsjedništvo gdje se, kako je kazao Raspudić, sada već četvrti put ponavlja ista nepravda.

Raspudić smatra da je Schmidt htio vratiti poštenu igru, da je trebao vratiti osnove prije izmjena visokog predstavnika Petritscha.

“To bi bila natpolovična većina potrebna u Klubu naroda za formiranje vlasti u Federaciji i razmjerno biranje po broju Hrvata po županijama”, zaključio je Raspudić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI