fbpx
Foto: Facebook

RAT DOSEŽE KLJUČNU TOČKU! Rusi polako počinju štedjeti streljivo, spremaju se za ofenzivu punog opsega

Autor: Dnevno.ba/HINA

Ruska je vojska vjerojatno pokušala ponovno pokrenuti velike ofenzivne operacije u Ukrajini od početka siječnja ove godine, s ciljem zauzimanja dijelova Donjecka koje drži Ukrajina, objavila je u utorak britanska obrambena obavještajna služba.

Međutim, i dalje je malo vjerojatno da će Rusija moći stvoriti snage potrebne da značajno utječu na ishod rata u sljedećih nekoliko tjedana, dodaje se u britanskom biltenu.

Ukrajinski dužnosnik Serhij Hajdaj objavio je u utorak da Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofenzive koja bi mogla započeti sljedeći tjedan duž fronte na kojoj se mjesecima vode nemilosrdne bitke.

Očajnički želeći da zapadna vojna pomoć stigne, Ukrajina predviđa da bi Rusija mogla pokrenuti veliku ofenzivu oko 24. veljače na godišnjicu invazije, koju Moskva ustrajno naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Ukrajina i sama planira proljetnu ofenzivu kako bi ponovno zauzela izgubljeni teritorij, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, a neki analitičari kažu da je zemlja mjesecima udaljena od toga da bude spremna.

“Vidimo sve više i više (ruskih) rezervi koje se raspoređuju u našem smjeru, vidimo da se dovozi više opreme…”, rekao je Hajdaj, ukrajinski guverner pokrajine Luhansk pod ruskom okupacijom.

“Dovoze streljivo koje se koristi drukčije nego prije – to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju štedjeti, spremaju se za ofenzivu punog opsega”, rekao je Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

“Najvjerojatnije će im trebati 10 dana da prikupe rezerve. Nakon 15. veljače možemo očekivati (tu ofenzivu) bilo kada”.

Rat doseže ključnu točku kako se približava njegova prva godišnjica, Ukrajina više ne ostvaruje uspjehe kao u drugoj polovici 2022., a Rusija pritišće sa stotinama tisuća mobiliziranih rezervnih vojnika.

Predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je da će kadrovske promjene na granici i bojišnici osnažiti vojne napore Ukrajine usred neizvjesnosti oko budućnosti njegovog ministra obrane, baš u trenutku kada Rusija napreduje na istoku prvi put u šest mjeseci.

U svom obraćanju u ponedjeljak navečer, Zelenskij je rekao da želi kombinirati vojno i upravljačko iskustvo u lokalnoj i središnjoj vlasti, ali nije se izravno pozabavio zabunom oko toga hoće li njegov ministar obrane Oleksij Reznikov biti smijenjen.

“U brojnim regijama, posebno onima na granici ili na prvoj crti, imenovat ćemo čelnike s vojnim iskustvom. One koji se mogu pokazati najučinkovitijima u obrani od postojećih prijetnji”, rekao je.

Reznikov je rekao za Ukrajinsku pravdu tijekom vikenda da obavještajni podaci sugeriraju da će nova ruska ofenziva vjerojatno doći s istoka ili juga.

“Njihov san je proširiti kopneni koridor do Krima kako bi se nastavila opskrba. Stoga su, naravno, ključni rizici: istok, jug, a nakon toga sjever”, rekao je.

Moskva je anektirala Krim 2014.

Ukrajinski obrambeni analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da bi nova ruska ofenziva mogla doći iz jednog od četiri smjera; istočna regija Luhansk, regija Donjeck, regija Zaporižja te grad i luka Mariupol.

“Stvari su ozbiljnije u regiji Donjecka, posebno oko Bahmuta i Avdivke. Rusi će pojačati svoje kontingente tamo, kao i opremu i padobranske snage”, rekao je Kovalenko za ukrajinski radio NV.

Mjesecima je glavni ruski cilj u istočnoj Ukrajini bio Bahmut, gdje su njezini državni mediji objavili da je plaćenička skupina Wagner stekla uporište.

Ukrajina je u ponedjeljak navečer priopćila da su ruske snage ondje u posljednja 24 sata uvježbavale tenkovsku, minobacačku i topničku vatru.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI