fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RAT MOĆNIH KLANOVA HDZ-a: Je li odzvonilo najsnažnijem Plenkovićevom ‘operativcu iz sjene’?

Autor: dnevno.ba

Drugi val unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na čijoj je provedbi bez obzira na epidemijsku sliku inzistirao premijer Andrej Plenković, po gotovo ustaljenom običaju probudio je konflikte unutar vladajuće stranke. Rat klanova, tako HDZ-ovci opisuju sukobe kojima svjedoče posljednjih tjedana otkako je počela borba za preuzimanja lokalnih organizacija, u kojima pojedini kapitalci utjecaj grade gotovo dva desetljeća. Sukobi su to u sklopu kojih se frakcije predvođene tim kapitalcima nastoje ogrepsti za svoj djelić utjecaja u stranci, a oni koji tim nemirima u HDZ-u svjedoče ovu borbu opisuju kao neumjestan rat praćen teškim riječima i udarcima ispod pojasa.

Moćna hobotnica

Nije nepoznanica da je najutjecajniji HDZ-ovac zadarske županije, i uopće cijeloga toga kraja, Božidar Kalmeta, bivši Sanaderov ministar koji je na srpanjskim parlamentarnim izborima dokazao da brojne afere pa i sudski procesi nisu previše naškodili njegovu političkom imidžu. Zadrani, osobito oni iz zaleđa, kojima je Kalmeta nakon rata pomagao u obnovi kuća, do kraja života glasat će za njega, tvrdi naš sugovornik, dobro upoznat s događanjima u ovome kraju, u kojem glavnu riječ ima njegova moćna hobotnica koja je svoje pipke splela po gradskim i županijskim tvrtkama te raznim drugim institucijama.

Da je Kalmeta svjestan svoje odane mreže potvrdio je uoči parlamentarnih izbora, kad je Plenković sastavljao listu za devetu izbornu jedinicu. Tad je navodno osobno premijeru rekao ‘stavi me na zadnje mjesto’, ispred sebe je Kalmeta pustio mlade stranačke nade, dokazujući potom nakon objave rezultata izbora da mu ta mlađarija nije ni do koljena, sa zadnjeg mjesta dogurao je do prve pozicije po broju preferencijalnih glasova, i kad su mnogi pomislili da se bivši ministar vraća u saborske klupe opet je odigrao ulogu vjernoga stranačkog vojnika pa je svoju saborsku fotelju prepustio mladim nadama. Na vrijeme je Plenković prepoznao Kalmetin utjecaj, uvidjevši da mu je poželjno u njemu imati saveznika pa ga je stoga prije više od godinu dana vratio u igru, postavljajući Kalmetu za pomoćnika tadašnjega glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića. Iako se Plenković tad našao na meti kritika, on je vrlo dobro znao što radi, jer Kalmeta nije neki obični političar s dna kace, on je član Središnjeg odbora HDZ-a, ali i predsjednik županijskog odbora HDZ-a zadarske županije. Takav oblik suradnje i Kalmetina reinkarnacija Plenkoviću su osigurali njegovu potporu na svim razinama, bez mnogo polemike i pompe, Kalmeta je bio taj koji mu je u svim unutarstranačkim konfliktima čuvao leđa. Uz predsjednika HDZ-a otvoreno je stao i na unutarstranačkim izborima, hvaleći Plenkovića biranim riječima. Ti su komplimenti neformalnom šefu zadarskoga kraja donijeli još veći utjecaj, pa se jedno vrijeme po HDZ-u šuškalo kako je Kalmeta najsnažniji Plenkovićev operativac iz sjene.

Premda je predsjednik Vlade s Kalmetom i u drugom valu izbora nastojao održati korektan odnos, to po svemu sudeći ne odgovara svim premijerovim suradnicima. Posljednjih su se dana protiv Kalmetina utjecaja pobunili Davor Božinović i Mate Granić, koji Plenkoviću u posljednje vrijeme pune glavu time da bi se trebao potpuno distancirati od ovoga stranačkog doajena, budući da su njegove afere težak uteg i stranci i predsjedniku Vlade. Iako je Kalmeta oslobođen za aferu HAC, Božinović, koji uz Granićevu asistenciju nastoji nadograditi svoj utjecaj na stranku, Plenkoviću sugerira da ga eliminira sa svih važnijih dužnosti u HDZ-u, a po stranačkim se kuloarima šuška i o razbijanju Kalmetine zadarske mreže. Naime, nedavno imenovani novi državni odvjetnik nije iz Zadra, već iz Šibenika, predsjednik zadarskoga Općinskog suda doveden je iz Biograda, a smijenjena je Kalmeti bliska Ivana Klišmanić. I novi predsjednik zadarskoga Županijskog suda dolazi iz Splita, a družina koja Kalmetu nastoji opstruirati podrezujući njegov utjecaj premijeru savjetuje kako ga je potrebno marginalizirati prije lokalnih izbora te ga prije svega skloniti s pozicije predsjednika Županijskog odbora, jer se smatra da je on od svoje saborske fotelje odustao kako bi se na svibanjskim izborima kandidirao za župana.

Da sukob između Kalmete i dvojca bliskog Plenkoviću nije „od jučer” potvrđuje se i iz sastava nove Vlade. Naime, nijedan ministar nije iz Zadra, a nije tajna da se Plenković tijekom formiranja novih ministarstava konzultirao Božinovića, ali i Granića, kojega je osobno vratio u HDZ da bi nakon toga ovaj osvanuo na poziciji premijerova savjetnika volontera. O usijanoj atmosferi među ovim stranačkim kapitalcima svjedoči i članstvo kolanjskog HDZ-a, u ovoj je maloj općini na otoku Pagu HDZ-ov povjerenik Marin Pernjak, kojega mjesno članstvo opisuje kao Božinovićeva čovjeka. Načelnik Pernjak u svojoj općini nerijetko ugošćuje utjecajne HDZ-ovce, ministar policije, koji na Pagu ima vikendicu čest je gost na Pernjakovim druženjima. Osim toga, nerijetko se do Paga zaleti Granić, ali i ministar Oleg Butković. Kad već potegnu do Paga, tad se ministri tamo fino i počaste, a da je tome tako potvrđuje se i iz toga što je ova općina pod Pernjakovim vodstvom za troškove reprezentacije spiskala gotovo pola milijuna kuna. Zbog tih je troškova načelnik prijavljivan Povjerenstvu za odlučivanje o sukoba interesa, a Damir Čemelić, lokalni HDZ-ovac koji je Povjerenstvo i upozorio na ove velike troškove, tvrdio je kako Pernjak sam sebi prodaje svoj sir, dok poklon-paketi završavaju u rukama ministara i županijskih političara. Načelnik je suvlasnik Sirane MIH koja prodaje svoju robu tvrtki Lorenco, a onda ta tvrtka tu istu robu kao poklon-pakete ponovno prodaje Pernjakovoj općini, ondašnjoj Turističkoj zajednici, ali i lokalnom DVD-u. Iako je Pernjak odbacivao prozivke na svoj račun, netrpeljivost između njega i članstva uoči drugog vala izbora ponovno je izašla na vidjelo, a o tome su HDZ-ovci iz Kolana obavijestili stranačko rukovodstvo. Kalmeta im je, kako tvrde, jasno dao do znanja da mu on ništa ne može, baš zbog njegove sprege s Božinovićem.

Utakmica života

Problematika je ovo koja je zapravo počela još u veljači 2018. godine, kad je predsjednik kolanjskog HDZ-a Petar Šupraha podnio ostavku na svoju funkciju. Tad se nisu proveli unutarstranački izbori niti je izabran novi predsjednik stranke u Kolanu, što bi se prema Statutu HDZ-a trebalo provesti, već je u svibnju iduće godine HDZ dobio povjerenika Pernjaka, premda je sa Zadrom, odnosno s Kalmetom dogovarano da na tu poziciju dođe netko drugi. Međutim, Zagreb je donio odluku o kojoj se dalje nije moglo polemizirati. Kad Pernjak kao povjerenik preuzima ovaj mali HDZ-ov ogranak, organizacija se raspušta, a premda je bio dužan sazvati stranačku skupštinu on to nije učinio, jer je svjestan da ne bi bio izabran za predsjednika. Unatoč tome uz potporu stranačke središnjice on će biti taj koji će sastavljati liste za skorašnje lokalne izbore, a oni koji mu ne daju potporu strahuju da će ih „eutanazirati”. I dok lokalno članstvo strahuje za svoje položaje unutar stranke, Kalmetu očekuje jedna od najneizvjesnijih političkih utakmica u životu.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});