fbpx

RAT ZBOG PREDMETA MEMIĆ: Milan Tegeltija VS Gordana Tadić. Tadić: „Uhapsiću Tegeltiju, miješa se u istragu“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Sudija Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH. Priebe u Izvještaju kaže: „Pravosuđe BiH se ne bori protiv ozbiljnog organiziranog kriminala i korupcije“!

Visoki predstavnik Valentin Inzko u svome najnovijem Izvještaju prije nekoliko dana je članovima UN-a podvukao, koliko je potrebno da Bosna i Hercegovina dramatično unaprijedi vladavinu prava i borbu protiv korupcije. „Vladavina prava ostaje temelj svake funkcionalne demokracije“ – navodi se u najnovijem  izvještaju.

„Brojne ankete pokazuju da ljudi ne odlaze zbog nepostojanja ekonomskih prilika kao primarnoga razloga, nego zbog nepostojanja pravne države. Pravosnažne sudske presude godinama se ne provode, a očigledna korupcija ostaje nekažnjena. Neka istraživanja javnog mnjenja pokazaju da je 74% građana nezadovoljno ili izrazito nezadovoljno stanjem u pravosuđu. Ova brojka odražava ono što mi svakodnevno govorimo, a to je da su u BiH potrebne duboke, radikalne i brze pravosudne reforme. U vezi s tim, želio bih ponoviti da slučaj ubojstva mladoga studenta Davida Dragičevića iz Banja Luke, slučaj Dženana Memića iz Sarajeva i ubojstvo dva sarajevska policajca još uvijek nisu riješeni. Ono što je svim ovim slučajevima zajedničko je da nakon više od dvije godine nema napretka u istrazi. Što građani da misle, ukoliko se čak ni ubojstvo policajaca ne može riješiti?“ – navodi se u Izvještaju Visokog predstavnika.

Prije mjesec dana, putem Internet portala Dnevno.ba oglašen je javni članaka: „LAŽI ME LAŽI VJEROVAT ĆU SVE: Državni tužilac Ćazim Hasanspahić prevario i lagao Muriza Memića: Ne vodi istragu ni protiv koga!“ od 23. 09. 2020. godine.

U članku se tvrdi, da je prošlo više od godinu dana otkako se Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić,  prvi puta sastala sa članovima porodice Memić, kao i sa njihovim pravnim zastupnikom advokatom Ifetom Feragetom iz Sarajeva. Na sastanku su tada članovi porodice informirani da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv određenih osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala, a u vezi predmeta „Dženan Memić“, te da se rad na ovom predmetu nastavlja. Tužiteljski tim će nastaviti intenzivne istražne aktivnosti u narednom periodu – priopćeno je tada iz Tužiteljstva BiH.

Dana 14.10.2019. godine, Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, zajedno s tužiocima i suradnicima iz tužiteljskog tima, i to tužiocem Ćazimom Hasanspahićem, koji radi na predmetu “Memić”, sastala se drugi puta ponovno s Murizom i Arijanom Memić, kao i pravnim zastupnikom porodice Ifetom Feragetom. Kako je priopćeno, na sastanku su članovi porodice informirani da Tužiteljstvo BiH intenzivno radi na predmetu i da se razmatra mogućnost proširenja istrage.

U članku je tada prije mjesec dana navedeno, da prema zakonu, ukoliko se donese naredba o provođenju istrage protiv tužioca ili sudije, dužnost je tužioca koji sprovodi istragu, da odmah izvijesti Ured disciplinskog tužioca pri VSTV-u BiH (UDT), koji potom od VSTV-a BiH traži suspenziju tog tužioca ili sudije, koji je obuhvaćen naredbom o provođenju istrage. Prema informacijama iz UDT-a, koje smo dobili, niti protiv ijednog imenovanog pravosudnog dužnosnika u ovome tekstu, nije im dostavljena naredba o provođenju istrage.

No, vratimo se drugom sastanku, kojeg je Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održala sa članovima porodice Memić i pravnim zastupnikom Ifetom Feragetom. Kako je saopćeno, na drugom sastanku od 14.10.2019.g., članovi su porodice tada informirani da Tužiteljstvo BiH intenzivno radi na predmetu i da se razmatra mogućnost proširenja istrage. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine održalo je obećanje: istraga je proširena protiv Dalide Burzić, nekadašnje Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, danas sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, a u vezi kriminala u predmetu „Dženan Memić“! Nakon što je donijeta formalna Naredba o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, kako saznajemo, Burzićeva je tada odmah otišla do Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, gromovitim glasom, tako jako, tako glasno, rekla slijedeće: „Je*at ću Vam majku svima. Zovi dolje da obustave, inače ću sve reći za predmet Alešević“ (op.a. afera Potkivanje).

Nakon „vizite“ Dalide Burzić, Milanu Tegeltiji, a kako bi Burzićeva držala jezik za zubima o aferi „Potkivanje“, (op.a, Nermin Alešević), i aferi koja je potresla VSTV BiH, Milan Tegeltija je odmah pozvao Glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić, na sastanak. I gle čuda?! Formalno donijeta Naredba o provođenju istrage iz tužiteljskog spisa Tužiteljstva BiH se od strane postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, Ćazima Hasanspahića, fizički uništava, ali je ostala u CMS-u. U međuvremenu, Glavna tužiteljica Gordana Tadić još nije zauzela konačni stav zajedno sa tužilačkim timom Tužiteljstva BIH u predmetu „Memić“, da li će nastaviti istraživati Dalidu Burzić, te se pak oduprijeti uticaju Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, te tražiti suspenziju Dalide Burzić, ili će podleći pritisku.

U članku se dalje navodi, da je prijavljeno 45 lica po prijavi Muriza Memića, te da prijavu duži tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić., te se dalje navodi: Dalida Burzić, nekadašnja Glavna tužiteljica Kantona Sarajevo, danas sudija Suda BiH; Aida Topalović, zamjenica Glavne kantonalne tužiteljice KS; Sead Kreštalica, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojemu je već dokazana suradnja sa osobama iz podzemlja i koji je disciplinski kažnjavan zbog povezanosti sa osobama sa policijskim dosjeom; Mladen Furtula i Ivana Petković, bivši tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji su u međuvremenu zbog svoje nečasne uloge u predmetu „Dženan Memić“, kao i Dalida Burzić nagrađeni pozicijom tužioca u Tužilaštvu BiH; Meris Ćato, bivši tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je zbog predmeta „Memić“ dao ostavku na poziciju tužioca, te prešao u advokate; Amina Ruždić, tužilac u Tužilaštva Kantona Sarajevo; Dragan Slijepčević, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Mladen Vukojičić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Sabina Sarajlija, aktuelna Glavna kantonalna tužitejica Kantona Sarajevo ona je nastavila tamo gdje stala Dalida Burzić; Šejla Heljić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Zdravko Knežević, bivši glavni tužilac Federalnog tužilaštva F BiH (u mirovini), koji je iz mirovine preko posrednika poručio Murizu Memiću, ocu ubijenog Dženana Memića: „Šta ću, nisam ništa mogao učiniti. Mafija je u predmetu „Memić“ bila jača“; Tihomir Jurko, v.d. Glavnog tužioca F BiH; Vlado Mišković, tužilac Federacije BiH – svi su oni obuhvaćeni krivičnom prijavom Muriza Memića, koju duži tužilac Ćazim Hasanspahić.

U članku je tada navedeno, da, prema informacijama koje posjedujemo, niti protiv ijednog prethodno imenovanog pravosudnog djelatnika ne provodi se još uvijek istraga na Tužilaštvu BiH, iako su pored prijavljenih pripadnika MUP-KS, vještaka i dr., glavnoosumnjičeni i najkrivlji, pa ostaje nejasno protiv koga se istraga vodi?

Nakon objavljenog prethodno citiranog članka, odmah je bilo reakcija iz Kabineta državnog tužioca Ćazima Hasanspahića, uvjeravajući pojedine osobe, da nije tačno to što Šimić piše, te da oni vode istragu protiv glavnoosumnjičenih i priiavljenih u predmetu „Dženan Memić“!

Dana 18. 11. 2020. godine, oglašen je članak: „PREDMET MEMIĆ: Otvorena istraga protiv Dalide Burzić, zatražena suspenzija!“ po autoru Josipu Šimiću-Đinđiću.

U članku se tvrdi, da je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ćazim Hasanspahić, potpisao je Naredbu o sprovođenju istrage protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bosne i Hercegovine, zbog inkriminantnih radnji ostvarenih i počinjenih u svojstvu Glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, a u vezi predmeta „Memić“, te da je osumnjičena za organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa krivičnim djelima sapočinilaštvo, podstrekavanje i pomaganje u neposrednom izvršenju krivičnih djela.

Ali da je – prema javno objavljenom članku – otvaranje istrage protiv Dalide Burzić posvađao sam vrh državnog pravosuđa. Prema informacijama kojima raspolažemo sinoć je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, nekoliko puta pokušao putem whatsapp-a dobiti glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ali bezuspješno, da bi joj naposljetku poslao poruku: „Još nije vrijeme, povucite naredbu“! Međutim, Tadićeva je tek jutros vidjela poruku oko 08,00 sati, ali je već jučer pred kraj radnog vremena naredba upućena nadležnim institucijama, koja je u posjedu portala – navedeno je u članku.

Odmah je bilo opet reakcija i kabineta državnog tužioca Ćazima Hasanspahić, u kojima su ultimativno pozivali određene osobe, tvrdeći ovoga puta: „Nije tačno to što Šimić piše, da je otvorena istraga istraga protiv Dalide Burzić“, a u danu sam imao više intervencija da pišem redakciji, da se ukloni navedeni članak uz prijetnje, što sam naravno odbio.

Toga dana sam ponovno putem portala poručio:  Ako ne provode istragu protiv Dalide Burzić neka me demantiraju na web stranici Tužilaštva BiH,  i tada će biti jasno, da ništa ne rade po predmetu, jer će se obistiniti Inzkova rečenica iz Izvještaja data UN-u, da „nema napretka u istrazi“, a ako provode neka onda šute…“!

Dakle, uzimajući u vidu oba članka, proizlazi., da je Tegeltija do sada sva puta sabotirao istragu protiv Dalide Burzić, ucjenjujući ga Burzićeva predmetom „Nermina Aleševića“, a riječ je o aferi „Potkivanje“! Da se Milan Tegeltija bavi miješanjem u pojedinačne krivične istrage svjedočili smo prošle godine.  Brojni utjecajni internet portali u Bosni i Hercegovini objavili su vijest, da je „Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji – na način da je trgovao krivičnim istragama“, u dogovoru s bivšom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva KS Dalidom Burzić sa tim u vezi stvari „završavao“, a nastavno i zauzvratno preko posrednika i inspektora SIPA-e Marka Pandže mito od stranaka primao, portal Žurnal magazin je objavljivanjem video snimka – neoborivim dokazom to i potkrijepio. Tegeltija je tada poručivao: ne vjerujte snimku ni svojim očima, meni vjerujte!

Prije dva dana kazao sam mnogim ljudima, ako nije istina to što sam napisao u posljednjem članku da je tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić potpisao Naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, a u vezi predmeta „Dženan Memić“, opisujući, kako je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija pokušao opet da utiče na krivičnu istragu sugerirajući glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, da povuče naredbu jer „još nije vrijeme“, čemu tolika frtutma i nervoza kod prozvanih. Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić dobila je podršku međunarodne zajednice, a prema informacijama i lično od Inzka, da krene sa hapšenjem osumnjičenih u predmetu Dženan Memić, ali Tegeltija sabotira: „Prvo treba završiti Debevca, pusti Dalidu“ – reći će Tegeltija Gordani Tadić.

Uhapsiću Tegeltiju miješa se u istragu“ – reći će Tadićeva jednom stranom dužnosniku. Nije ovo prvi puta da se Milan Tegeltija miješa u istragu. Muriz Memić, je prije donošenja druge oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, ustvrdio kako ima informacije da “su iz VSTV-a pokušali utjecati na vještake”, te da je to prijavljeno Tužiteljstvu BiH, koje je u predmetu „Dženan Memić“ već donijelo Naredbu o provođenju istrage, zbog organiziranog kriminala iz člana 250. KZ BiH, a po prijavi Muriza Memića i odvjetnika Ifeta Ferageta.

Memićeve informacije su točne i provjerene, jer je upravo Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, koga najviše „boli glava“, zbog predmeta „Memić i Dragičević“, pokušao, da utiče na vještake u Banja Luci, i to tako što je, svjestan, da se na Tužiteljstvu BiH sprovodi istraga protiv više lica u predmetu „Dženan Memić“, zbog organiziranog kriminala i svjestan, da pred Kantonalnim sudu u Sarajevu teče glavni pretres u ponovljenom suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, postupao sa ciljem i namjerom, da spriječi dokazivanje krivičnog djela ubojstva Dženana Memića, i da pomogne učiniteljima poslije učinjenog krivičnog djela, i to tako što je više puta, protivno svojim ovlaštenjima, sam ili preko posrednika, pokušao da kod vještaka prometne struke u Banja Luci, koji vještače po Naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu u ponovljenom suđenju, u predmetu „Dženan Memić“, ishoduje nalaz pogodan za prijavljene i osumnjičene u predmetu „Dženan Memić“, prvenstveno ubojice Memić Dženana, a potom i za ostale prijavljene i osumnjičene pravosudno policijske djelatnike osumnjičene Naredbom o provođenju istrage na Tužiteljstvu BiH, a sve na štetu Memić Dženana, Ljubu i Bekriju Seferovića i dr.

S obzirom, da su akteri ponovno željeli postupiti po protiv pravnoj naredbi Milana Tegeltije, da se po „drugi puta povuče naredba o provođenju istrage protiv Dalide Burzić“, i to su opet mislili završiti daleko od očiju javnosti, ali nastaje problem: dana 18. 11. 2020. godine, u 08:50 sati, izlazi javni članak, da je otvorena istraga protiv Dalide Burzić, te da je naredba upućena nadležnim institucijama, koja je – prema naredbi Tegeltije – trebala biti opet povučena, i tu nastaje problem, jer je akterima pomrsio račune, a vijest javno oglašena. Još uvijek nije jasno, je li naredba o provođenju istrage povučena, i jesu li se oglušili na naredbu Milana Tegeltije?!

U toku tadašnjeg dana mnogi su me zvali, da im kažem, ko mi je izvor i ko mi je dostavio naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, da hapse. Izvor nisam htio odati, ali sada hoću: tu mi je informaciju dao „netko“ iz državnog tužilaštva BiH, ali taj netko nije tamo netko, jer taj netko je svako, koji mi je dao i prvi puta informaciju i dostavio naredbu o provođenju istrage protiv načelnika Kriminalističko – istražnog odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića, koju vijest sam odmah 29. 09. 2020. godine i objavio. I gle, Tužilaštvo BiH dalo sa saopćenje: U Tužilaštvu BiH donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv jednog službenika SIPA-e Vahidina Šahinpašića za kojeg se interesujete u upitu. O navedenom će biti informisano rukovodstvo ove policijske agencije, kao i nadležne institucije – izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, a nakon što je Srna pisanim upitom željela provjeriti informacije objavljene na portalu Dnevno, da je protiv Šahinpašić Vahidina otvorena istraga.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI