fbpx

Razgovor Yanga i Blinkena dolazi u vrijeme napetih odnosa dviju sila

Autor: dnevno.ba

Šef kineske diplomatije Yang Jiechi održao je telefonski razgovor s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u petak, javio je kineski državni emiter programa CCTV, ne pružajući detalje o onome o čemu je raspravljano, a njihov telefonski reazgovor dolazi u vrijeme napetih odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije u brojnim pitanjima, od tehnologije do ljudskih prava i pandemije koronavirusa.

Yang, koji je direktor Komisije za vanjsku poliriku kineske vladajuće Komunističke partije, učestvovao je u žestokoj razmjeni mišljenja s Blinkenom i drugim američkim zvaničnicima na Aljasci u martu, tokom prvog susreta američkih i kineskih zvaničnika na visokom nivou otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Podsjetimo, američki Senat u ovoj je sedmici usvojio zakonodavstvo koje ima za cilj jačati sposobnost zemlje da se natječe s kineskom tehnologijom. Bidenova administracija također je saopćila da će uvesti nove stroge mjere protiv Kine u, kako tvrdi, borbi protiv nepoštene trgovinske prakse Pekinga, prenosi Reuters.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI