fbpx

Reakcija na javni natječaj o dodjeli u zakup Autobusnog kolodvora u Tomislavgradu

Autor: Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Dana, 29. studenog 2019. godine općinski načelnik Tomislavgrad Ivan Vukadin objavio je javni natječaj za davanje u zakup Autobusnog kolodvora u Tomislavgradu ( https://docdro.id/QrBqmy6 ) koji se sastoji od:

1. Zatvorenog i izgrađenog poslovnog prostora Autobusnog kolodvora u prizemlju (uredski prostor, prostor za prodaju karata, prostor za garderobu, sanitarni čvor za osoblje) i javnog wc-a – 105 m2 ,
2. Čekaonice – 96,20 m2 ,
3. Peronske nadstrešnice ukupne površine od 816,00 m2 ,
4. Partera ukupne površine od 1800 m2 .

Iz samih uvjeta i kriterija za odabir najpovoljnijeg ponuđača vrlo lako se može izvući zaključak da je zakup Autobusnog kolodvora unaprijed pripremljen i dogovoren za određenu pravnu osobu, a da je to tako ukazat ćemo na neke stavke iz Natječaja koje same po sebi upućuju na to:

„- Početna cijena zakupnine iznosi 900,00 KM mjesečno (u cijenu nije uračunat PDV), koja ne može biti uvećana za više od 50% od početne cijene zakupnine.“

Bilo bi interesantno da se javnosti da pojašnjenje zašto ograničavati mjesečnu zakupninu na maksimalni iznos od 1.350,00 KM, a ne to prepustiti procjeni pravnim osobama koje će se eventualno prijaviti na natječaj, ako taj iznos unaprijed nije dogovoren s određenom osobom.

„- Dio poslovnog prostora koji nije neophodan za funkcioniranje autobusne stanice, zakupoprimac može dati u podzakup uz suglasnost zakupodavca.“

Može li se dogoditi obzirom na veličinu površine koja se daje u zakup da budući zakupoprimac davanjem poslovnih prostora, koji mu ne trebaju, u podzakup, samo iz naplaćene zakupnine od drugih plaća svoj dužni iznos zakupnine prema Općini.

„- Potpisom ugovora o zakupu i primopredajnog zapisnika, zakupoprimac potvrđuje da je poslovni prostor primio u viđenom stanju i suglasan je da će ishoditi kategorizaciju autobusne stanice (ukoliko to bude potrebno) o vlastitom trošku, u roku od mjesec dana, kako bi mogao obavljati ugovorenu djelatnost.

– Pravo prvenstva na sklapanje ugovora o zakupu ima pravna osoba koja je ishodila Rješenje o kategorizaciji autobusne stanice u Tomislavgradu od nadležnog Federalnog ministarstva, pod uvjetom da ispunjava uvjete iz natječaja i da prihvati iznos zakupnine iz najpovoljnije ponude.“

Iz ove dvije stavke Natječaja koje su i međusobno kontradiktorne jer se prvom traži od budućeg zakupoprimca da ishodi kategorizaciju autobusne stanice, ukoliko to bude potrebno, o vlastitom trošku, u roku od mjesec dana, kako bi mogao obavljati ugovorenu djelatnost dok u drugom stavku pravo prvenstva na sklapanje ugovora o zakupu daje se pravnoj osobi koja je već ishodila Rješenje o kategorizaciji autobusne stanice u Tomislavgradu od nadležnog Federalnog ministarstva.

Na navedeni natječaj na svojoj facebook stranici reagirali su predstavnici poduzeća Livno – Bus.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=595546887884538&id=352055685566994

Oni su, između ostalog, naveli da je ovo školski primjer korupcije odnosno primjer kako se „kvalitetno“ radi u interesu pojedinca, a ne Općine.

Ovaj način favoriziranja jednih, a na štetu svih ostalih, u najmanju ruku su dobar primjer netransparentnog rada koji na dulje staze ne doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za zdravo investiranje i koje onemogućuje stvaranje jednakih mogućnosti za sve potencijalne investitore, a time su i kočnica normalnom razvoju naše Županije, navodi se u priopćenju Županijske neovisne liste.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI