fbpx
Photo: Mateja Stanisavljevic/PIXSELL

PROSVJEDNICI U SRBIJI BLOKIRALI PROMET Brnabić i Vulin prosvjede proglasili fašizmom

Autor: Hina

Stotine ljudi u subotu su se počele okupljati na poslijepodnevnim prosvjedima širom Srbije protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji i blokirali su promet na nekoliko lokacija u Beogradu i drugim gradovima. 

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije “Rio Tinto” i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.

Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, te da su prometnice blokirane i u drugim gradovima u Srbiji.

Prosvjedi do sada protječu mirno.

Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog “provođenja pritiska i zastrašivanja”, navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli “po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati” s prosvjeda.

Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu “ne pada na pamet” da sluša ulicu i da služi ulici.

 

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI