fbpx

Pupovac: ’25 godina trebalo je proći da se ovdje podignu dva znamenja, prošlo bi više da nije Plenkovića i Milanovića’

Autor: dnevno.ba

Na komemoraciji srpskih civila u Gruborima okupili su se predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević. Uz potpredsjednike Vlade nazočni će biti i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Milorad Pupovac prvi se obratio okupljenima.

“Od 6. augusta 1995. pa do početka septembra, na području sela Plavno, ubijeno je najmanje 24 ljudi. 24 stanovnika ovog sela i njegovih zaseoka. Mahom starije ili izrazito starije dobi. Ubijeni su dok su čluvali stoku, dok su radili poslove u polju, dok su ležali u svojoj sobi, čistili grah ili sjedili u invalidskim kolicima.

Nisu bili vojnici, nisu bili naoružani, nisu mogli nikome nauditi. Nisu mogli nikome nauditi.

Nažalost ubili su ih tadašnji, ovdje prisutni pripadnici vojne policije. Nerijetko su zapaljeni sa svojim kućama ili ubijeni sa svojom stokom”, rekao je.

“Čak 25 godina trebalo je proći da se ovdje podignu dva znamenja, no prošlo bi i daleko više da nije bilo napora premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića”, zaključio je.

“Neki su ovdje ostali, neki će svoje domove obnoviti, mi imamo dužnost da im pomognemo”, govori.

Osudio je zločine i prema Srbima i prema Hrvatima u svim ratnim stradanjima te naveo kako će pali živjeti u sjećanju, a zločinci propasti u istom.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI