fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Spomenik Radi Končaru na Bačvicama izvaljen iz ležišta, vandal se ozlijedio prilikom rušenja

Autor: Dnevno.ba

SPLIT - "Počinitelj nam je poznat. On je prilikom rušenja spomenika sebe ozlijedio jer mu je pala bista na nogu. Trenutno se nalazi u splitskoj bolnici na pružanju liječničke pomoći. Nakon što bude pušten iz bolnice nad njim ćemo obaviti kriminalističko istraživanje" - kazala je za Dalmacija Danas Antonela Lolić PU splitsko-dalmatinske iz PU splitsko-dalmatinske.

Priopćenje iz Banovine prenosimo u cijelosti:

Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika Radi Končaru rano jutros na Bačvicama. Sigurni smo kako je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita, koji osuđuju ovakav vandalizam i divljaštvo.

Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja.

Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje.

Naime, jutros oko 4,40 sati oštećen je spomenik Radi Končaru u parku na splitskim Bačvicama. Kako javlja Radio Dalmacija, nepoznata osoba iz ležišta je izvalila spomenik zajedno s postoljem.

Rušenje spomenika Radi Končaru na Bačvicama sramotan je, kukavički i zločinački čin. Na žalost, to odražava nezdravu društvenu klimu koja se uporno stvara u dijelu našeg društva, stoji u priopćenju splitskog SDP-a.

Kad Predsjednica ustaški pozdrav “za dom spremni” naziva starim hrvatskim pozdravom i kad u Splitu koji je bio perjanica antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu nema ni jedne ulice posvećene partizanima, nije ni čudo da profašistički vandali uzimaju stvar u svoje ruke na ovako bijedan način.

Nije ovo prvi antifašistički spomenik srušen u Hrvatskoj. “Napoznati počinitelji” srušili su ih oko tri tisuće od 1990., bez straha da će ih bilo tko otkriti i kazniti. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost nije stvar prošlosti, već je itekako potreban i danas kad fašizam koji je nanio Splitu, Hrvatskoj, Europi i svijetu toliko zla ponovo jača, kažu u splitskom SDP-u.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});