fbpx

Republika Srpska novi Cipar za slovenske poduzetnike

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Republika Srpska (RS) odnedavno je postala novi Cipar za slovenske poduzetnike. Zbog povoljnih poreznih propisa sve više je poduzetnika iz Slovenija koji otvaraju svoje firme u RS, najviše u Banjoj Luci. Prema riječima stručnjaka za poreze, većina tih poslova potpuno je legalna, piše slovenski portal Siol.net.

Porezni savjetnik Rok Snežič, koji godinama djeluje na području Republike Srpske, objašnjava zašto je taj bh. entitet toliko atraktivan za slovenske poduzetnike. Prije svega, riječ je o blizini, npr. iz Maribora do Banja Luke dođe se za manje od tri sata. Ipak, glavni razlog je porezna politika u RS.

Porez na dobit je deset posto, dok vam u Sloveniji država uzme 20 posto, a za stanovnika Republike Srpske kapitalni dobici se ne oporezuju, rekao je on.

Snežič to objašnjava na primjeru: “Ako u BiH zaradiš milijun eura, a istovremeno si stanovnik RS, država ti uzme samo deset posto i ostaje ti 900 tisuća, dok ti u Sloveniji kada si zaradio milijun nakon svih poreza ostaje oko 550.000. Znači, imate najmanje 400 tisuća razloga da postanete stanovnik Republike Srpske.”

U Sloveniji, u usporedbi s BiH, država naime dodatno naplaćuje porez na dobit poduzetnika. Snežič objašnjava: “Radije bih se vozio jahtom i dobrim automobilom, nego da kupujem Falcone i dokapitaliziram banke, pokradene od političara koji od mene traže novac za njihovo spašavanje.”

Sve više slovenskih poduzetnika zbog povoljne porezne politike otvara firme u Republici Srpskoj, dodaje Snežič, ali koliko su ih zaista vlasnici teško je reći, jer 90 posto nisu stanovnici RS i trebali bi platiti porez u Sloveniji.

Oni obično dolaze u Banja Luku, gdje im odvjetnici otvaraju firme, dok su kao kao vlasnici upisani tamošnji stanovnici – “za pet tisuća eura godišnje”, navodi Snežič. Pri tome, direktori takvih firmi uglavnom su oni za koje se firma otvara.

I Snežič je prokurist kompanije u RS, a ne vlasnik, jer, kako kaže: “Radije dam Bosancu godišnje pet tisuća eura, nego 25 posto prihoda državi.”

Otvaranje firmi i poslovanje u stranim zemljama ili kroz njih, gdje je povoljnija porezna politika, u Sloveniji nije protuzakonito. Bilo bi nezakonito ako bi stanovnici Slovenije izbjegli plaćanje poreza kod kuće.

Vlasnici firmi koje su u RS otvorili stranci većinom su građani BiH, i to je vjerojatno razlog zbog kojeg slovenska Financijska uprava nema informacije o firmama slovenskih vlasnika u Republici Srpskoj.

Trenutno je 25 slovenskih tvrtki na Kipru, sedam u Panami, šest u Gibraltaru, pet Slovenaca otvorilo je firmu u Lihtenštajnu, dvoje na Sejšelima itd. U Financijskoj upravi na pitanje kako se boriti protiv činjenice da pojedinci otvaraju firme u državama s povoljnom poreznom politikom, odgovarajući na nisu odgovorni za sistemska pitanja.

Sugovornici portala Siol.net suglasni su da će znatno manje Slovenaca poslovati preko firmi u inostranstvu ako davanja u Sloveniji budu niža. Ivan Simič, bivši šef Porezne uprave, kaže da se porez na dobit i porez na dohodak trebaju smanjiti. Prema njegovim riječima, Slovenija bi na taj način mogla privući i strance. Simič objašnjava da bi niži porezi u Sloveniji mogli zemlji donijeti više.

“U Bosni i Hercegovini je zbog niskih poreza sve više i više stranih investicija koje donose radna mjesta i novac, pri čemu još uvijek sigurno prikupljaju deset posto poreza, što niko ne može izbjeći”, rekao je on, a prenosi Poslovni dnevnik.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI