fbpx

Republika Srpska usvojila svoje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Pogledajte što oni kažu, nikako se ne poklapa sa Schmidtovim

Autor: dnevno.ba

Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i sedmo izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, glavnom tajniku UN i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska u potpunosti je opredijeljena za Daytonski sporazum, što uključuje posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de facto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidaytonskom planu da se BiH centralizira pod isključivom vlašću jednog naroda, navedeno je u 27. Izvješću Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– U prvom dijelu izvješća Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Daytonski sporazum i vladavinu prava. Decentralizirana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Daytonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa europskim vrijednostima, što pokazuju slični primjeri širom Europe. Izvor disfunkcionalnosti BiH nije Daytonski sporazum, već nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane OHR. BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora – navodi se u izvješću.

U dijelu dva, Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način. Republika Srpska dosljedno i kategorički odbacuje svako pribjegavanje nasilju, inzistira na rješavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom.

– U trećem dijelu ovog Izvještaja govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH. Republika Srpska ostaje opredijeljena za napredak BiH na putu europskih integracija. Uz to, Republika Srpska nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj vjeri kako bi se našlo rješenje za aktualnu političku krizu u BiH. Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi Republike Srpske, usmjereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutarnje politike i pokušaj da se riješi politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR-a, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH – navodi se u ovom dokumentu.

Na kraju, zaključuje se da Republika Srpska vjeruje da BiH može uspjeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Daytonskog sporazuma.

Sastavni dio 27. Izvješća su i četiri aneksa koji su, zajedno sa tekstom Izvješća, dostupni na internet stranici Vlade Republike Srpske.

Naime, Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i sedmo izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, glavnom tajniku UN i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske.

Dvadeset i sedmo izvješće Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN odnosi se na period listopad 2021-svibanj 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvješćima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI