fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Revanšizam pripadnika MUP-a KS se nastavlja!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon što smo objavili zadnji članak pod nazivom: „Nuđen mito za lažno svjedočenje i lažne iskaze u okviru istrage o ubojstvu Šehovića i Vujinovića“ od 29. 01. 2019. godine, u MUP-u Kantona Sarajevo trenutno vlada stanje opće nesigurnosti, uznemirenosti, straha i panike od stvarne i prave istine o ubojstvu dvojice pripadnika kantonalnog MUP-a Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su ubijeni 26. 10. 2018. godine, prilikom vršenja svojih redovnih policijskih aktivnosti u Alipašinom Polju, u C fazi, u Sarajevu, kada su na njih pucala iz kalašnjikova navodno organima gonjenja za sada nepoznata lica.

Iskompromitirani i teško osramoćeni komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, kojemu se smiješi mjesto na optuženičkoj klupi Suda Bosne i Hercegovine, a o čemu ćemo u jednome od narednih članaka, obilježio je MUP KS svojim mandatom i isti na stup srama uzdigao, a o čemu smo mnogo ranije pisali, da u MUP-u kojim rukovodi se neostaljinističke metode u cilju „prikupljanja dokaza“ nad uhićenima provode, kišobranima siluje, daskama prebija…, o čemu je jako dobro Halilović upoznat.

Portal Dnevno.ba napisao je mnogo tekstova o ubojstvu dva pripadnika kantonalnog MUP-a Sarajevo, kao i činjenice i tvrdnje, sa dokazima, da su u okviru istrage o ubojstvu dva pripadnika MUP-a KS mnogi bili u MUP-u KS od strane pripadnika MUP-a KS brutalno isprebijani, u tom MUP-u mučeni, iznuđivanju iskaza bili podvrgnuti, a koje iskaze su od Obradova, Samardžije i Sokolovića pokušali iznuditi pripadnici MUP-a KS, nakon što su ih prethodno brutalno isprebijali. Pripadnici MUP-a KS su pomenutoj trojici sugerirali, da „povale“ nekoga od automafijaša, samo kako bi pripadnici MUP-a KS slučaj „riješili“, a na što isti nisu pristali.

U članku pod nazivom: „Nuđen mito za lažno svjedočenje i lažne iskaze u okviru istrage o ubojstvu Šehovića i Vujinovića“ je na nesumnjiv način potkrepljen alibi Miloša Obradova, a koji alibi govori jedino i samo jedno, da navedeno lice nije ni na koji način ni izravni ni neizravni sudionik u ubojstvu sarajevskih policajaca, jer je u kritičnom vremenu bio na sasvim drugome mjestu, o čemu postoje i neoborivi materijalni dokazi, izjave svjedoka, kao i sve činjenice kada se dovodu u međuvezu, uvjerljivo govore, da Tužiteljstvo KS i MUP KS nemaju nikakvih dokaza protiv Miloša Obradova, baš kao što nisu imali niti za Ljubu Seferovića, kada su istoga lažno optužili za smrt Dženana Memića, slijedom čega je u pritvoru 23 mjeseca nevin proveo, ali presudom Kantonalnog suda u Sarajevu na kraju od optužbi oslobođen bio. Presudom je utvrđeno, da Ljubo Seferović sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nije uopće povezan.

I u odnosu na predmet „Dženan Memić“ od samoga početka Memić Muriz je ukazivao, da se ne radi o prometnoj nesreći, da Dženan nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način, a da Tužilaštvo Kantona Sarajevo i MUP KS uz pomoć lažnih vještaka čine sve, da prave ubojice Dženana Memića ne izvedu pred lice pravde i da slučaj smrti Dženana Memića montiraju nevinim osobama. Nakon presude to je postalo i jasno, da su se pravosudno-policijski djelatnici na čelu sa Dalidom Burzić udružili, da lažno optuže Rome, slučaj smrti Dženana Memića procesuiraju kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnoj prometa“, a ne kao kazneno djelo ubojstva, pri čemu su u toj namjeri optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je oslobađajućom presudom i utvrđeno.

U predmetu „Dženan Memić“ izvršeno je svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su pripadnici MUP-a KS namjernim djelovanjem brojne propuste napravili.

Slučaj Memić sam spomenuo, jer se postupanja kantonalnog MUP-a Sarajevo i Tužiteljstva Kantona Sarajevo ponavljaju i u okviru istrage o ubojstvu sarajevskih policajaca, pri čemu se i ovo dvostruko ubojstvo „nazur“ montira ljudima, koji sa ovim događajem nisu uopće povezani, a što smo detaljno i opisali u članku: „Nuđen mito za lažno svjedočenje i lažne iskaze u okviru istrage o ubojstvu Šehovića i Vujinovića“, a koji članak je izazvao strah i paniku u vrhu MUP-a KS, čak dotle, da su reagirali.

No vratimo se trenutnom strahu i ponici, koji zbog našega objavljenog članaka trenutno caruje i vlada u MUP- u KS. Nakon što je portal Dnevno.ba objavio, da je u okviru istrage o ubojstvu sarajevskih policajaca nuđen mito, da su od strane pripadnika MUP-a KS mnogi bili na davanje iskaza prisiljeni, odgovor nisam dugo čekao. Dana 31. 01. 2019. godine, odgovorio mi je na posredan način MUP KS preko svoga medijskoga glasila „Dnevni avaz“, kontrirajući mi, kako su „istražitelji na dobrom putu, kako su ubice policajaca navodno Obradov, Sokolović, Lizdek, Samradžija, Trifković…“, te Avaz nadodaje, kako je „Samradžija u bjekstvu u Srbiji“!

Koliko je Avazova objava u sferi fantastike bila „ozbiljna“ pokazuje i činjenica, da niti jedan portal Avazovu objavu prenio nije. Poznatno je, da Avaz ono što „danas posere to sutra i poliže“!

Prije samo nekoliko dana na naslovnici Dnevnog avaza mogli smo čitati, da „istraga o ubojstvu Šehovića i Vujinovića tapka u mjestu, da nema dokaza ni da su Obradov Miloš i Trifković Srećko bilina mjestu zločina“, dok je prije tri dana Avaz objavio vijesti, a pozivajući se na svoje izvore iz MUP-a KS, kako „anonimni istražitelj tvrdi, da nema nikakvih dokaza, da je Nedeljko Lizdek umiješan u ubojstvo sarajevskih policajaca“, kontrirajući tvrdnjama oglašenim na naslovnici u „Oslobođenju“, da je „Nedeljko Lizdek ubica policajaca“, iako je i portal Dnevno.ba podsjetio, da je njegovoj djevojci Andreji Brčkalo nuđen mito za lažno svjedočenje, o čemu postoji i tonski snimak.

Avaz je iznio lažnu tvrdnju, da je „Samradžija u bjekstvu u Srbiji“. Nije u bjekstvu, na Palama je u Istočnom Sarajevu, slobodan čovjek, pa stoga vidimo, da su tvrdnje Avaza uvjerljivo spin-tvrdnje, jer ni Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nema nikakvih saznanja, da je Samardžija učestvovao o ubojstvu – tvrde moji izvori iz Tužiteljstva.

No tvrdnje Avaza nisu više toliko ni bitne, jer se radi o novini, koja je zarad igara i potrebe MUP-a KS pristala, da se poigrava sa istinom, nanoseći na taj način više štete, nego koristi. No, dobro, svako ima svoje interese.

Ništa ne bi bi bilo toliko čudno, da nakon što je portal Dnevno.ba objavio 29. 01. 2019. godine članak u kojem je pokazao javnosti, kako MUP KS u cilju “prikupljanja dokaza“ vodi istragu o ubojstvu sarajevskih policajaca, naime njihov odgovor nije trebalo puno čekati.

Bum jučer na naslovnici ponovno, da su ubojice policajaca opet Trifković, Obradov, Samardžija, Lizdek, dakle iste one osobe za koje je Avaz prije nekoliko dana, a pozivajući se na izvore iz MUP-a KS tvrdio i pisao,da nemaju nikakve veze sa ubojstvima sarajevskih policajaca. Nema sumnje, da se radi o naručenom pamfletu iz MUP-a KS a plasiranog putem Dnevnog avaza, koji je „ekspresno“ stigao samo dva dana nakon objave članka na portalu Dnevno.ba, da je u okviru istrage o ubojstvu sarajevskih policajaca nuđen mito za lažne iskaze.

No, naručeni natpisi iz MUP-a KS koji se plasiraju preko medija koji su pristali da radije budu u službi spinovanja i laži, a ne istine, nisu toliko bitni, koliko je bitno, da MUP KS svoj revanšizam i osvetu beskrupulozno i dalje nastavlja, i to prema onima, koji nisu „znali“ po uputama pripadnika MUP-a KS „jezik za zubima“ držati o brutalnom premlaćivanju i mučenju u MUP-u KS, nego su tu policijsku brutalnost prijavili i u medije iznijeli. I umjesto, da se pripadnici MUP-a KS igrati prestanu, sve svoje napore su usmjerili, kako da ušutkaju one, koji su progovorili o brutalnoj policijskoj torturi, označavajući one koje su prethodno brutalno prebili pa na slobodu pustili, kao „ubicama njihovih kolega“. Već se naveliko čuje u profesionalnim, policijskim i pravosudnim strukturama, kako „Obradov i Trifković veze nemaju sa ovime (o.p. ubistvo Šehovića i Vujinovića), te da se radi o čistom montiranju ovog zločina osobama koji nemaju veze sa ovime, sa ciljem i namjerom, kupovine vremena“.

Podsjećanja radi, na dan ubojstva policajaca, 26. listopada 2018. godine dobrovoljno su se predali Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Sokolović, a po pozivu Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su ih potom sproveli u MUP KS gdje su ih pripadnici MUP-a KS brutalno mučili, i to maskirani policajci, na način da su:

“Čim su Obradov, Sokolović i Samardžija uvedeni u prostorije MUP-a KS udarani su pesnicama, nogama i palicama po glavi, leđima, stomaku, što je rezultiralo lomovima, krvarenjem iz usta i nosa i nebrojenim podlivima”. Potom su odvedeni u posebne sobe gde je “prikupljanje dokaza” nastavljeno tako što su im skinute pantalone i donji veš pa su im nepoznate osobe klještima gnječile testise. Klještima su im stiskane uši i udarani su po glavi. Natjerani su da se nagnu i drvenim palicama su udarani po zadnjici. Prijećeno im je likvidacijom i odsjecanjem udova, udarani su pištoljima po glavi, nožem su im zarezivane uši i ubadani su nesterilisanim iglama. Biber sprej im je prskan u oči i usta. Konstantno su bili vrijeđani na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Oštećeni su u svojim izjavama naveli da su ih maskirani policajci silovali vrhovima kišobrana i da su im psovali četničku majku. Dok su ih udarali po genitalijama govorili su im: – „Nećete više imati djece, je***o vam majku četničku“.

Mučeni su tada i elektrošokerom sve do jutra kada su svi pušteni na slobodu – a o čemu smo ranije pisali i dokaze brutalnom premlaćivanju sa slikama objavljivali.

Nedugo nakon brutalne policijske torture, mediji su objavili ovu vijest o brutalnom premlaćivanju i mučenju, dok je i Tužiteljstvo BiH formiralo krivični predmet protiv komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića i dr., koji su učestvovali u brutalnom premlaćivanju uhapšenih. Nakon što je Miloš Obradov zajedno sa drugima, najprije u MUP-u KS brutalno isprebijan bio, na slobodu pušten bio, ubrzo nakon toga, ponovno je uhićen. Revanšizam MUP-a KS zbog nedržanja jezika za zubima, Miloš Obradov nije dugo čekao jer je za medije ispričao brutalno policijsko postupanje pripadnika MUP-a KS.

U MUP-u KS tada im je zaprijećeno, da ako ikome ikada i riječ kažu o brutalnom premlaćivanju u MUP-u ili pokušaju iznuđivanja iskaza, koje su pripadnici MUP-a od Obradova i dr., pokušali iznuditi, da „imaju njihove adrese i da će ih mrak pojesti“! Možda ih mrak kao Adisa Šehovića i Davora Vujinovića neće pojesti, ali montiranje procesa sigurno hoće, možda!

Odvjetnik Bojan Veselinović tvrdio je tada, da „Obradov ima alibi, jer je u noći kada su policajci ubijeni učestvovao u tuči na Palama, o čemu, kako kaže, postoji i službena zabilješka, ali i snimci video-nadzora, tako da, kako kaže, nije mogao biti na dva mjesta istovremeno“, te nadodao “On je (Miloš Obradov ranije 26. 10. 2018.) privođen ranije, i tada je pretučen. Prva moja reakcija je bila da je ovo hapšenje zapravo revanšizam jer je prijavio tu policijsku brutalnost”, kazao je tada odvjetnik Veselinović.

Revanšizam se nastavlja i prema Samardžiji i Sokoloviću, dakle, prema istim onim mladićima, koji su se u početku zajedno sa Obradovom dobrovoljno predali, koji su u MUP-u KS brutalno mučeni bili, pa na slobodu zbog alibija pušteni, a čiji su alibi provjerili upravo pripadnici MUP-a KS, pa kako je onda moguće, da „odjednom“ sada taj alibi istih je navodno neodrživ, ali tek nakon što pripadnike MUP-a nisu poslušali, pa su o brutalnoj policijskoj torturi progovorili i protiv istih prijave i sudu tužbe podnijeli?! Svi odvjetnici uhićenih su tvrdili, da su njihovi klijenti bili predmet brutalnog premlaćivanja u MUP-u KS. Jasno je, da se ovdje radi jedino i samo o podmetanju, diskreditaciji i revanšizmu MUP-a KS prema Obradovu, Samardžiji i Sokoloviću, jer su prijavili policijsku brutalnost, koja je nad njima sprovedena u MUP-u KS.

Srećko Trifković u MUP-u KS prošao je poligrafsko testiranje. U američkom pravnom sistemu poligraf se može koristiti, kao dokaz u sudskom postupku, kod nas pak ne, ali može istražiteljima pomoći u pogledu daljnjeg opredjeljivanja i preduzimanju radnju u toku istrage. Kada bi Srećko Trifković pred američkim istražiteljima osumnjičen bio, ako bi poligraf prošao, američki istražitelji bi ga zauvijek kao potencijalnog osumnjičenog prekrižili. Nećemo valjda priznati, da su pripadnici MUP-a KS, inače diplomirani konobari, koji nazur Trifkoviću ovo djelo trpaju, pametniji od američkih istražitelja. Ma hajte molim Vas!

PRETHODNI TEKST:
https://www.dnevno.ba/vijesti/nuden-mito-za-lazno-svjedocenje-i-lazne-iskaze-u-okviru-istrage-o-ubojstvu-sehovica-i-vujinovica-160926/

Nastavlja se…

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});