fbpx

Revolucionarni govor advokata Ferageta: „Stidi se državo BiH, jer Dženan i David su ubijeni! Stidi se što u tužilaštvima imaš kriminalce umjesto tužioca“.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 24. 11. 2020. godine, sa početkom u 11,00 sati, na Vrhovnom sudu F BiH, održana je sjednica vijeća u predmetu “Dženan Memić”, na kojoj je razmatrana nova žalba Kantonalnog tužilaštva KS izjavljena na drugu po redu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Žalbu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo prema pravilu, pred Vrhovnim sudom F BiH, zastupao je federalni tužilac Vlado Mišković, inače vjenčani kum državnog tužioca Ćazima Hasanspahića, koji opet po prijavi Muriza Memića sprovodi istragu protiv službenih i odgovornih osoba na Kantonu Sarajevo, koji su umiješani u zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića.

Nakon održane sjednice, dana 24. 11. 2020.g, medijima su se obratili advokat Rusmir Karkin, koji brani Seferoviće, advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, te Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

ADVOKAT RUSMIR KARKIN: „Prisustvovali ste sjednici, vidjeli ste da tužilaštvo kao suprotna naša strana u ovome sudskom postupku i dalje insistira na ovoj ogromnoj količini laži, koja je plasirana kroz krivični postupak na koji način su željeli zataškati vrlo, vrlo ozbiljno krivično djelo, a u pitanju je smrt mladog čovjeka, koja nije uspjela kroz montažu već dva puta u prvostepenom sudskom postupku, jer Kantonalni sud u Sarajevu razbija tu montažu. Dakle, ne radi se o saobraćajnoj nesreći, radi se o teškom krivičnom djelu, radi se o ubojstvu, svirepom ubojstvu, koje je zataškano i u tome zataškavanju je korišten veliki dio državnog aparata, ogroman dio učesnika pravosudnog sistema, sa strane i tužilaštva i policije, kako je to obrana do sada isticala bezbroj puta.. Montaža se nastavlja, jer današnje obrazlaganje žalbe Kantonalnog tužilaštva od strane federalnog tužioca je samo nastavak ove priče…Vjerujem da će Vrhovni sud F BiH potvrditi oslobađajuću presudu u odnosu na Seferović Ljubu i Bekriju. Krajnje je vrijeme da i porodica doživi satisfakciju…Ko je ubio Dženana Memića“

MURIZ MEMIĆ: „Nakon pet godina izdržao sam sve. Danas mi je na trenutak dolazilo ružno. Slušaš li me Vlado Miškoviću, kriminalcu, kretenu. Sve što si danas izustio je čista laž. Oni znaju da je Dženan ubijen. Evo glavnog kriminalca Dalide Burzić, koja je sve ovo zakuhala. Dalida Burzić nikada neću stati, ti moraš odgovarati! Ova država mora početi raditi mora hapsiti odgovorne. Sabina Sarajlija bi danas trebala biti uhapšena, Vlado Mišković bi danas trebao biti uhapšen, jer sve što je izgovorio je laž, i nakon pet godina idu dalje. Ponižavaju nas i znaju oni da je Dženan ubijen…Pozivam Gordanu Tadić da reaguje na ovo, krajnje je vrijeme…

ADVOKAT IFET FERAGET: „Revolucionarna odluka bi bila da Vrhovni sud F BiH odbaci žalbu tužilaštva, zato što kriminalcima nije mjesto u tužilaštvima…Sve što je rekao tužilac Vlado Mišković čijim godinama i iskustvu ne priliči sadržaj današnjeg govora, treba da se stidi zbog toga. Svi su tragovi podmetnuti. Na korak smo bliže da razbijemo pravosudnu mafiju. Svi dokazi jasno govore da je Dženan ubijen…Stidi se državo BiH, jer Dženan i David su ubijeni! Stide se što u tužilaštvima imaš kriminalce umjesto tužioca. Popravljaj to što prije to ti je poruka iz EU…“

Podsjećanja radi, u dva sudska procesa pred Kantonalnim sudom u Sarajevu Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprječavanje dokazivanja na štetu Dženana Memića, a presudom Kantonalnog suda u Sarajevu utvrđeno je da nema dokaza da se te noći uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede kod Dženanu ne odgovaraju povredama iz saobraćajne nesreće tipa nalet vozila na pješaka. 

Odjeknula je vijest: Otac i sin, Bekrija i Ljubo Seferović, ponovno su oslobođeni u ponedjeljak (13. januara 2020.) krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je 8. februara 2016. godine stradao mladić iz Sarajeva Dženan Memić. Riječ je o ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje gotovo četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović rekao je kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo “van razumne sumnje da su optuženi krivi” navodeći i dijelove nalaza vještaka Centra za vještačenje Zenit iz Banjaluke, čiji su vještaci rekonstrukcijom utvrdili da optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo ne odgovara činjeničnom stanju. Pozvao se i na vještaka medicinske struke koji je, kako je Todorović naveo u sudnici, rekao kako povrede na Dženanovom tijelu ne odgovaraju onima koje bi izazvala saobraćajna nesreća, nalet vozila na pješaka.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zastupalo stav da su za Dženanovu smrt odgovorni Ljubo i Bekrija Seferovići, koje je teretilo za izazivanje saobraćajne nesreće i bijeg sa mjesta nesreće, ali ih je sud dva puta oslobodio krivice. Memić tvrdi, da je Tužilaštvo KS izmislilo saobraćajnu nesreću, kako bi prikrili prave ubice njegova sina Dženana.

Od samoga početka Muriz Memić i odvjetnik Ifet Feraget tvrdili su, da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način. Tužilaštvo BiH po prijavi Muriza Memića provodi istragu protiv više osoba, zbog organiziranog kriminala, koji su umiješani u zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića“

U zaključku presude stoji, da je „Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im je optužnim  aktom stavljena na teret“. Svi vještaci koji su vještačili, zaključili su u svojim nalazima, da Dženan Memić nije nastradao u prometnoj nesreći!

Kao što je javnosti poznato, u predmetu „Dženan Memić“ na Kantonu Sarajevo od strane tužioca Kantona Sarajevo (Seada Kreštalice, Dalide Burzić i dr.) izvršena je destrukcija vladavine pravde i zakona, a što je u tome svijetlu više puta i Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a slučajeve ubistva dva mlada studenta Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke, ukazujući da još uvijek nema nikakvog napretka u istrazi, a kada su u pitanja ova dva slučaja, koja su potresla region, a pravosuđe BiH dekadentnim učinilo.

Stoga je sasvim jasno, da se ovdje radi o krivičnim djelima organiziranog kriminala i korupcije, i to: u predmetu „Dženan Memić“ postalo je evidentno, da je u predmetu „Memić“, pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je presudom dva puta i utvrđeno, i pored neoborive činjenice, da je i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko tri puta  ukazao u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijski djelatnika, koji su svojima radnjama involvirani bili u predmet „Dženan Memić“.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI