fbpx

Rijeke se izlijevaju, poplavljene stotine objekata

Autor: Dnevno.ba

PRIJEDOR - Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu izvanredne obrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do razine prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su priopćili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je razina vodostaja utvrđena na bazi drugih usporednih pokazatelja.

Plavne vode su prouzročile presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritične razine i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka. I vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

U Kostajnici je noćas proglašeno izvanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je glasnogovornik općine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8 sati iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7 sati.  Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 cm, a maksimalna razina zabilježena je sinoć u 23 sata kada je iznosio je 253 cm. Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija.

U Tršcu se otežano prometuje prema naselju Urga. Najteže stanje u Cazinu i dalje je u Mjesnoj zajednici Stijena gdje se izlila rijeka Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača, prenosi Fena.  U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gazdinstva. Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI