fbpx
Foto: HRT

ROJS U NU2: Udba je prošlost, nema Udbe. Prije mi ruka otpala, nego da povučem potpis

Autor: Dnevno.ba

LJ.Ć.R. Tako je Aleksandar Stanković na Facebooku najavio svog gosta u ovotjednoj emisiji Nedjeljom u 2. Ovaj umirovljeni general i potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora bio je i saborski zastupnik, a član je stranke Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku.

Vi ste pukovnici generali kao čuvari revolucije, umjesto da se okrenete naprijed, stalno vas neka UDBA muči, započeo je svoje pitanje o tome zašto kao generali gledaju natrag voditelj Stanković.

– Mi ne gledamo nazad, mi gledamo stalno naprijed. Znači čovjek koji ne zna praštati i koji je osvetoljubiv nije čovjek. Ja sam to osobno potpisao, pročitao sam to pismo, svi smo dobili kopije. Prije mene su potpisali Čermak i Gotovina, ja sam treći. U roku dva sata je potpisalo svih nas sedam – rekao je Rojs.

Stankovića je zanimalo kako ih kao generale nije posvađalo to što im djeca nemaju gdje raditi, nego UDBA.

– Kakva UDBA, UDBA je prošlost, nema UDBE. Hrvatski izdajnici koji su presvukli kapute, imate dans puno velikih Hrvatina koji su ukrali i Bogu nogu. Koji su se obogatili u privatizaciji, donose gepeke pune novaca u BiH, kupuju po Zagrebu velike stanove u kešu, Porezna uprava ih ne pita otkud novci. To su Udbaši. Bilo je i prijetećih poruka, ali ja se toga ne bojim, to nek’ mačku o’ rep objese. Ja stojim kod svog potpisa, mene nitko s mojim kolegama generalima ne može zavaditi. Prije nek mi je ruka otpala nego ja povukao svoj potpis – govori Rojs osvrćući se na pismo predsjedniku Milanoviću o pomilovanju Perkovića i Mustaća.

Je li Plenković UDBA?

– Ja smatram da ni Plenković ni Milanović nisu UDBA, UDBA je prošlost. Milanović je moj predsjednik, hrvatski narod ga je izabrao velikom većinom. Ja sam glasao za Kolindu i izgubio sam, ali sam prihvatio većinu i tako svaki pravi demokrata mora prihvatiti što je odlučila većina i moram priznati svaki dan sve više mi se on sviđa i poslje predsjednika Tuđmana, ja otvoreno kažem, mi nemamo većeg državnika od predsjednika Milanovića – rekao je.

Ne odobrava da se tako prepucavaju premijer i predsjednik.

– Dva najviša dužnosnika, trebaju sjesti za stol i vidjeti što se to događa – rekao je Rojs.

Komentirao je i to što ne smije ući u SAD.

– Obratio sam se predsjedniku svoje stranke Andreju Plenkoviću, na tu crnu listu sam stavljen sa svojim suborcima i herojima i oni su skinuti s te liste, i Ademi i Gotovina. Što da ja donesem kad nikad nisam bio optužen i boli me srce. Gospođa Pejčinović je pokrenula sve.Kad je došao za ministra ovaj jado sadašnji Grlić Radman, primio je jednom mene i deset generala. Njegova zamjenica Zdravka Bušić je skočila na noge da nas nikad neće maknuti s liste. Očito ona zna nešto što mi ne znamo ili je sudjelovala u tome da ostanem na toj listi. Ta crna lista mi pravi velike probleme, tu sam ja, Putin, oligarsi. Ne mogu nigdje raditi, nemam tekući račun. I onda govore lopov, ovaki, naki. Kako majku mu Božju kad primam 4.300 kuna na zaštićeni račun, s odvjetnicima mi pomažu ljudi kojima ja u životu nisam sladoled platio. Onima kojima sam pomagao, oni kažu ‘Majku mu koliko nam je pomagao, sigurno je i sebi jamio’ – govori.

Stanković ga je pitao i je li uzeo išta.

– Ma što ću uzeti, ja nemam niti sam imao od ’90 – eg odine dionice. Imao sam na moru zemlju, počeo sam raditi kuću, sve sam morao dati odvjetnicima kojih sam jedno vrijeme imao pet – šest – govori.

Stanković ga je zamiolio da nikoga ne naziva jadnikom jer će i on imati problema.

– Amerikandi traže da moje ministarstvo napiše jednnu rečenicu da me se skine s te liste – govori.

Kaže i kak onema više toliko prijatelja koliko je imao prije.

– To su sve lažni prijatelji. Imam pravih prijatelja za prste jedne ruke. To su sve osobni interesi. Dok sam mogao sam pomagao svima. Imam još jednu zadaću i mohu umrijeti. Imam riješiti pripadnike 66. pukovnije za izgradnju cesta. I to mi je Plenković obećao. Ako to ne riješi s ministrom Banožićem, na idućim izborima neće dobiti tri glasa, a ne saborska mjesta na prostoru bivše Herceg – Bosne. Ja sam riješio 10.050 penzija, samo jedno moje loše svjedočenje, oni ostaju svi bez mirovine. To je preko 50.000 glasova na tom prostoru – rekao je.

Donirao je i spomenik Gojka Šuška Sinju, a on nije otišao.

– Nije istina da me nisu zvali. Zvali su me ali ja nisam išao da ne pravim probleme predsjedniku Hvidre iz Sinja. On je mene zvao, bili smo stalno u kontaktu. Tu bistu je meni napravio Mladen iz Velike Gorice. Ta bista je bila kod mene u Markuševcu, u mojoj kući, koju sam iznosio kad sam plakao jer sam rušio kuću. Tada sam, 2004. godine kad je Sanader naredio da mi se sruši kuća, uzeo tu bistu. Čuvao sam ju u kontejneru i kad su saznali to ovi iz Sinja, zvali su me. To je bista čovjeka kojem ću ja ostati vijeran do groba, ponosan sam što je otkrivena u Sinju. Bio sam u Zagrebu na svetoj misi, nisam mogao biti i u Sinju. Ali da je na 24. obljetnicu otkrivena bista u Sinju, to je sve onako kako treba. ZAhvaljujem Hvidri Sinj ali i svim vijećnicima koji su to jednoglasno odlučili – govori.

Stanković ga je pitao i što kaže na tvrdnju HOS – a da je i Gojko Šušak bio UDBA.

– Ma to su gluposti, koji HOS – ovci. Ma koji Denis Šešelj, možda je on bio suradnik UDBA – e? Boje se ti bivši udbaši da ih Perković ne razotkrije sve – govori.

Kaže i da se Šušak nije vratio s nikakvom putovnicom, a ne jugoslavenskom.

– Toliko je bilo podmetanja ministru Gojku Šušku. Ožujak 1994. godine kad je postignut Washingtonski sporazum, 7.travnja je dignut Duboki Jarak, pa su htjeli likvidirati Tuđmana, pa su ušli u HDZ, pa izašli iz HDZ – a ti naši veliki Hrvatine. To je naša prijetnja, ne bi bilo Bljeska, Oluje ni slobodne nezavisne Republike Hrvatske – objasnio je.

Rojs kaže da bi ga potpisao bez obzira na Čermaka i Gotovinu.

– Piše da je izdržavanje kažne pogreška suda i neusklađenosti hrvatskih i njemačkih zakona. Nijedna država u sviejtu nije izručila svoje prve obavještajce u neku drugu državu. Nepravedna je jer nisu trebali biti ni izručeni. To su stari i bolesni ljudi. Perković bi trebao imati 110 godina kad odluži kaznu. Tko će doživjeti 110 godina, što vam je, to jedino možda OZNO-vac Manolić – rekao je.

Kaže da ih ne brani.

– Ako su krivi nek odgovaraju. Pogrešna odluka je da se izručuju i da im se sudi vani. Pročitao sam presudu, a meni govore da sam i ja udbaš, ako nađu jedan papir neka kažu. Osuđen je Perković na temelju indicija, mogu i ja Vama sad tu dati torbu punu ključeva. A što da se Perković okrenuo protiv nas? Kad su nas optuživali da smo digli u zrak židovsko groblje? Mi smo spašavali Židove iz legla četništva i niakd nam nitko nije zahvalio. Andrija Hebrang je meni napisao toliko poruka, neke su bile uvredljive. Čak je i u emisiji kod ovog komuniste koji je plakao što ga nisu primili u partiju, Dujmovića, koji je gore u Saboru letao oko mene 2000. godine kao da je velika Hrvatina. Dosta mi je tih lažnih Hrvatina – govori.

Za Hebranga kaže da je bio njegov ministar i da mu je žao što je doživio tragediju jer su mu ubili oca.

– Ubili su i mog strica. Perković je tad imao tri godine, ne branim ga ja, ali nije on kriv za smrt njegovog oca – zaključuje Rojs.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI