fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

RUDARI NEĆE U JAME “Sa svojih 850 KM, da mi smanjuju plaću na 570 KM”

Autor: Dnevno.ba

Građani pružaju podršku rudarima na razne načine. Ispred kapija rudnika u sastavu Kreke, danas su potpisivali peticiju pod nazivom “Ne dajte im ćumura“. Posebno velik odziv zabilježen je ispred rudnika Mramor gdje rudari dolaze na posao, ali ne silaze u jamu.

Podrška rudarima danas je bila bezrezervna u Mramoru, a posebno od njihovih obitelji

Oni koji svaki dan silaze u jamu i ručno kopaju ugalj, poput Muje Ćidića, kažu da ne mogu prihvatiti smanjenje plaće jer ionako teško prehranjuju višečlane obitelji uz sve skuplju potrošačku korpu.

“Radimo u skoro nemogućim uvjetima. Mi smo ovdje razvučeni do maksimuma. Vjerujte to je tako težak i naporan posao. Posebno sada kada sam direktno prozvan sa svojih 850 KM da mi smanjuju plaću na 570 KM”, kazao nam je Mujo, prenosi N1.

Rudari smatraju da ne mogu ispuniti zacrtani plan u ovim uvjetima, jer lopata ne može pratiti olovku i planove koji se kroje u toplim kancelarijama.

“Radimo u uvjetima gdje neko drugi donosi odluke, neko drugi postavlja direktore, investira, određuje cijenu ugljena, zapošljava, a sve negativno što se tiče proizvodnje, stavljaju na leđa rudara”, dodaje Amer Saletović.

Stoga rudari ne prihvaćaju novi pravilnik o radu i radnom učinku koji ne snazi od prošlog ponedjeljka u Rudnicima Kreka i čekaju ispunjenje ranije postavljenih zahtjeva prema Federalnoj vladi i upravi Elektroprivrede.

U rudniku Mramom i danas radnički neposluh. Građani, familija, obitelji rudara dolaze i potpisuju peticiju kojom izražavaju svoju podršku. Koliko je ona zaista, pokazuje činjenica da je za dva sata, više od 650 osoba stavilo svoj potpis.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});