Rumunjska službeno preuzela predsjedavanje Europskom unijom

Autor: Dnevno.ba

BUKUREŠT - Rumunjska je u četvrtak i službeno preuzela predsjedavanje Europskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunjskoj prijestolnici Bukureštu u nazočnosti najviših domaćih političkih predstavnika i dužnosnika Unije.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Rumunjske  Iohannis u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Tusk je istaknuo da ima potpuno povjerenje da će Rumunija učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Europe. Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunija nalazi u samom centru Europe te da EU bez Rumunije ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Europi.

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizirala prosvjede protiv vlade premijerke Dancile. Okupljeni su nosili transarente s natpisima “Dobrodošla Europo”, “Europo ne ostavljaj nas”, “Budućnost Rumunije je u EU”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI