fbpx
Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Ruski predsjednik Putin će predsjedati ceremonijom pripajanja četiri ukrajinska teritorija Rusiji

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Vladimir Putin održat će u petak u Moskvi ceremoniju potpisivanja ugovora o pripajanju četiri teritorija Ukrajine Rusiji, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se u petak u 15:00 po moskovskom vremenu održati ceremonija potpisivanja “sporazuma o pridruživanju novih teritorija Ruskoj Federaciji”.

Sporazumi će biti potpisani “sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani”, rekao je Peskov, prenosi Reuters.

Zapad ove glasove s referenduma gleda kao ilegalne i nelegitimne. Putinova odluka da te regije uključi u Rusiju znači da će Moskva pripojiti ogromna područja širom istočne i južne Ukrajine, što predstavlja oko 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Dužnosnici koje podržava Rusija u četiri regije Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga rekli su da su referendumi pokazali da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji u glasovima koje su Ukrajina i Zapad kritizirali kao “prevare”.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati veliki govor i sastati se s upraviteljima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, priopćio je Kremlj.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI