fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

S DRUGE STRANE SA DOKAZIMA: Osveta Avde Avdića i SDA glavnoj tužiteljici Gordani Tadić! Evo i zašto?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

„Naša sloboda ovisi o slobodi medija, a ona ne može biti ograničena, osim da se potpuno izgubi“, čuveni je to citat osnivača i predsjednika SAD-a Thomasa Jeffersona. Sloboda medija izravno ovisi o slobodi novinara, da se ne vežu, ni favoriziraju niti jednu političku partiju ili stranku, ljude i pojedince, nego, da nepristrasno, fer, točno i korektno izvještajavju o stanju stvari bitnih za naše društvo, pazeći pomno, da se ne ukalja dobar glas drugoga – klevetom.

Kleveta i naručeni tekstovi protiv pojedinaca su neizlječiva smrtonosna bolest medija.

Vrijeme koje je od tada prošlo, nije međutim one koji bi trebali jamčiti slobodu medija naučilo baš ničemu, pa i danas svjedočimo zatiranjima medijskih sloboda u kojemu se novinari za šaku „srebrenjaka“ prodaju političkim vođama i partijskim ljudima.

Novinarska pera osobito s ovih naših, politikom umazanih prostora, svjedoče gotovo na dnevnoj bazi, osobito u naručenim tesktovima objavljenim u „Oslobođenju“ – bh. printanom i elektronskom mediju, u kojemu se ovih dana na udaru našla Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić. Ni, manje ni više autor članaka jest novinar Avdo Avdić – čovjek koji se stažirao i specijalizirao za rušenje do sada svih Glavnih tužioca Bosne i Hercegovine. Pošteđena nije ni Gordana Tadić, kao što Avdićevog spin pera nisu bili pošteđeni ni prethodni glavni bh. tužioci!

Javnost je upoznata, da je Avdo Avdić svojim spin novinarskim perom do sada sa položaja skinuo dva bivša glavna tužioca BiH: Milorada Barašina (koji je u međuvremenu preminuo), te Gorana Salihovića, bivšeg Glavnog tužioca BiH, koji je nakon Avdićevih serijskih u Žurnal magazinu objavljenih tekstova suspendiran sa pozicije bio.

Beskrupuloznost novinara prilikom objavljivanja svakoga teksta o nekome ili nešto, najgora je stvar za novinara, koja zatire temeljna načela novinarske etike. Ta skrupuloznost ovih dana svjedoči i zrači u Avdićevim tekstovima protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice BiH, objavljenim u „Oslobođenju“, čiji je vlasnik, te glavna i odgovorna urednica Vildana Selimbegović, po naravi drska, bešćutna i vrlo ohola, koja je nedavno novinarima „Oslobođenja“ brojne otkaze podijelila.

Dok narod vodi isprazne bitke, sudjelujući nesvjesno u političkom folkloru, svatko onaj tko iskoči iz tog igrokaza, dobiva po prstima, pa sam opet odlučio iskočiti iz toga igrokaza, kojeg ovih dana čitamo u „Oslobođenju“, jer mi daje za pravo, da komentiram i pišem, jer sam Presudom Općinskog suda u Sarajevu od svih montiranih optužbi oslobođen!

Taj uhodani i naručeni igrokaz protiv Gordane Tadić jest članak, objavljen u Oslobođenju, pod nazivom: „Korupcija na djelu: Gordana Tadić je varala državu na naknadi za smještaj?!“ od 16. 08. 2020.g., čiji je autor Avdo Avdić.

Dana 17. 08. 2020.g.,, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa Gordanom Tadić, na službenoj web sranici Tužilaštva oglasilo se povodom navedenog teksta, ističući da, „navodi izneseni u pojedinim medijima i portalima, o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić, nisu tаčni. Izneseni navodi i konstrukcije predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme. Glavna tužiteljica podnijet će tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen“ – naveli su i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine!

Dužnu pažnju i posebno ocjenu zavrijeđuje rečenica iz priopćenja Tužilaštva BiH, da „Izneseni navodi i konstrukcije predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme“. 

Dakle, Gordana Tadić, kao Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, poručila je, da joj se putem medija osvećuju, praveći medijske konstrukcije i natpise, zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme.

I bila je u pravu, uz neizostavnu činjenicu, da je autor članaka u  „Oslobođenju“, novinar Avdo Avdić, koji je i ranije na Žurnal magazinu prozivao i negativne tekstove o Tadićevoj pisao, nastojeći svojim tekstovima pokrenuti proceduru smjene Tadićeve, kao što je to učinio i sa Salihovićem.

Naručeni i huškačko orkestrirani tekstovi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, koji se ovih dana objavljuju u „Oslobođenju“ po autoru Avdi Avdiću i navedene tesktove prenose drugi mediji, imaju itekao svoju pozadinu, koji tekstovi predstavljaju providni pokušaj osvete Gordani Tadić, zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme.

Po najprije, Avdo Avdić više ne radi u Žurnal magazinu, odakle je prema mojim saznanjima „dobio nogu“, te se nakon toga skrasio u Vildaninom „Oslobođenju“! Tekstove koje Avdić objavljuje u „Oslobođenju“ protiv Tadićeve, Žurnal magazin i njegove dojučerašnje kolege na tome internet portalu ne prenose.

Razlog tome, što je Avdo Avdić „dobio nogu“ sa Žurnal magazina, te se nakon toga skrasio u Vildaninom „Oslobođenju“ jest Avdićeva bliska povezanost sa paraobavještajnim policijskim sarajevskim podzemljem, te osobama koje su od nadležnih tužilaštava pred bh. sudovima optuženi za organizirani kriminal i visoku korupciju, ili su trenutno pod istragom organa gonjenja – Tužilaštava.

Drugi razlog jest u tome, Avdićeva bliska povezanost sa visokim funkcionerima SDA stranke, koji su također optuženi za korupciju, prvenstveno Asimom Sarajlićem, koji je od ranije poznat Tužilaštvu Kantona Sarajevo, tako što je optužnicom u okviru predmeta “Bosna” obuhvaćen krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Optužnica tereti Zukića da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi. Ista optužnica bivšeg direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Na slici koju objavljujemo vidi se, kako Avdo Avdić sjedi u društvu funkcionera SDA stranke Asima Sarajlića, koji je zvanično od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo (KTKS) optužen sa krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“! Asim Sarajalić je trenutno pod novom istragom Tužilaštva KS, koju je rasplamsao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavom snimka u kojem SDA-ov kadar Asim Sarajlić trguje glasovima i mjestima za posao u kantonalnim ministarstvima, vrijedi podsjetiti javnost kako upravo ovaj čovjek s vrha SDA već ima dosije u Tužilaštvu, što smo ranije istakli.

No, tu nije kraj: razlog Avdićevog medijskog napada na Gordanu Tadić mnogo je dublji iz razloga što Tužilaštvo BiH trenutno istražuje, ili je već kod Suda BiH za korupciju optužilo, Avdićeve obavještajce i prijatelje, koji su ga donedavno, pa i danas snabdjevali informacijama, riječ je o Draganu Mektiću, nekadašnjem ministru sigurnosti BiH, koji je optužen sa visoku korupciju od strane Tužilaštva BiH kod Suda BiH, te Osmanu Mehmedagiću zv. Osmici, direktoru OSA-e BiH, koji je pod istragom Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi izvide protiv direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, poznatijeg u javnosti kao Osmica, zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela, a između ostaloga i krivičnog djela „Falisfikovanje javne isprave“ iz člana 226. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a u vezi spornih nevalidnih diploma istoga, koje je izrađivao i na njemu poznat način u pravni promet stavljao, u namjeri da iste upotrijebi kao prave, znajući, da se radi o falsifikovanim diplomama o obrazivanju istoga, o čemu smo pisali! Osmica je veoma blizak SDA stranci!

Dana 30. 12. 2019.g., Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Mektića, sada već bivšeg  ministra sigurnosti BiH. Zajedno s Mektićem, optužen je i Igor Golijanin, njegov, također, sada već bivši šef Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela, i to:

Optuženi Dragan Mektić i Samir Agić produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. KZBiH, optuženi Igor Golijanin produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH i optuženi Edin Garaplija produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3., a u vezi s članom 31. KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotreba položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza. Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu „Dragan Mektić i dr.“!

Na slici koju objavljujemo, vidi se, kako novinar Avdo Avdić sjedi u društvu Dragana Mektića, nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH, optuženog za visoku korupciju, te Osmanom Mehmedagićem zv. Osmicom, koji je trenutno pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Gordana Tadić, kao Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, reagirajući na natpise u „Oslobođenju“ po autori Avdi Avdiću, koji ju optužuje, da je navodno ista varala državu BiH, je preko stranice web Tužilaštva BiH poručila je, da joj se putem medija osvećuju, praveći medijske konstrukcije i natpise, zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme. Tužilaštvo BiH procesuira Avdićeve prijatelje.

Frapantno je to, čak što više nespojivo i paradoksalno, da novinar Avdo Avdić koji tobože ukazuje na korupciju se u isto vrijeme druži sa osobama sumnjiva morala, koji su pod istragom, ili su već optuženi sa visoku korupciju pred bh. sudovima od strane nadležnih tužilaštava, a sudski procesi protiv istih još uvijek u toku. Reći će Gordana Tadić, da tekstovi o njoj su „konstrukcije, koje predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme“. 

Ako se uzme u vidu, da je autor članaka u „Oslobođenju“ Avdo Avdić, čije prijatelje Mektića i Mehmedagića Tužilaštvo BiH procesuira, onda je ovo ništa drugo doli prividni pokušaj osvete Tadićevoj, kao glavnoj BiH tužiteljici, zbog nekoliko predmeta sistemskog organiziranog kriminala i korupcije, koje Tužilaštvo na čelu sa Tadićevom u posljednje vrijeme procesuira.

Ako se uzme u vidu činjenica, da Avdo Avdić sjedi u društvu visokih funkcionera SDA-a stranke, optuženih za korupciju, a odmah nakon Avdićevih tekstova objavljenih u „Oslobođenju“ protiv Gordane Tadić, SDA pozove na smjenu Tadićeve sa pozicije Glavnog tužioca BiH, onda je jasno, da se radi o orkestriranom, diktiranom, huškačko – medijskom napadu podobnih medija sa ciljem pritisaka na Tužilaštvo BiH i Glavnu tužiteljicu toga Tužilaštva.

Kažu, da izgovorena riječ i slika koja nešto dokazuje vrijedi tisuću riječi, onda sami prosudite!

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});