S tržišta u BiH povučen kineski detektor ugljičnog monoksida

Autor: R.I.

SARAJEVO - Agencija za nadzor nad tržištem BiH obavijestila je javnost kako je s bh. tržišta povučen detektor ugljičnog monoksida marke Commel tipa 440-201. Proizvod dolazi iz Kine, a proizvođač je Ningbo Sipol Electronics Co.

Kako je Agencija obavijestila, razlog zašto je proizvod nesiguran i opasan za tržište je što predmetni proizvod nije dovoljno osjetljiv u pogledu otkrivanja ugljičnog monoksida te uslijed toga postoji rizik od gušenja u prostorijama u kojima je instaliran.

Uvoznik je poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta i povrata proizvoda od potrošača te obavješćivanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili, javlja Večernji list.

Zanimljivo je spomenuti kako je isti proizvod krajem veljače povučen iz Slovenije. Zašto je zapravo CO opasan? Ugljični monoksid, bezmirisan i bezbojan plin, može, kada mu se više izložite, prekinuti dotok kisika u mozak i u srce te prouzročiti neurološko oštećenje, pa i smrt. Opasnost od CO prijeti nam i iz plinskih pećnica, automobila u garažama, nepročišćenih dimnjaka, uređaja na drveni ugljen, neispravnih ventilacijskih sustava, u gradu i plinskih bojlera – a posljedice su fatalne.

Upravo zbog toga što ne iritira kožu kao neki drugi plinovi, niti ga možete vidjeti, nanjušiti ili na bilo koji drugi način osjetiti, mnogi ga nazivaju “nevidljivim ubojicom”. Poznat je slučaj mladog para u Srbiji koji su se pokušali zagrijati u automobilu zatvorenom u garaži, što je bilo kobno za oboje. Mladić je odmah umro od trovanja s CO, dok je djevojka preminula nekoliko dana poslije.

U Hrvatskoj je u pet godina od posljedica trovanjem CO preminulo 156 osoba (1999. – 2003.). – Jedna je od najjednostavnijih mjera zaštite od otrovanja ugljičnim monoksidom svake godine provjeriti peć. Kućepazitelji bi morali otkriti začepljene dimnjake, napukle izmjenjivače topline, puknuća cijevi i bilo što drugo što može dovesti do toga da ugljični monoksid procuri u kuću – kazali su iz američkoga povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda. Druga je uobičajena mjera opreza postavljanje uzbunjivača na ugljični monoksid.

U suprotnome, kako navodi Večernjak, znaci prisutnosti ugljičnoga monoksida bit će ozbiljni simptomi poput glavobolje, mučnine, umora i omamljenosti, do čega može doći već i pri niskim razinama izlaganja. Procjenjuje se da detektori mogu spriječiti polovinu svih smrti prouzročenih otrovanjem ugljičnim monoksidom.

Treba ih ugraditi u svaki prostor u kojemu se spava, te na strop najmanje 4,5 metra od uređaja koji izgaraju gorivo. Ako mislite da ste izloženi otrovanju ugljičnim monoksidom, hitno izađite na svježi zrak. Otvorite prozore i vrata radi ventilacije, zatvorite sve uređaje na sagorijevanje i napustite kuću. Nazovite vatrogasce i izvijestite ih o problemu, a vi se javite svom liječniku. Mogli biste izgubite svijest i umrijeti ako ne poduzmete ništa.

Simptomi su slični gripi, samo što nemate temperaturu – glavobolja, iritabilnost, konfuznost, nesvjestica, oslabljeno prosuđivanje, bizarno ponašanje, kratkoća daha, brzo disanje, prestanak disanja, bol u prsima, mučnina i povraćanje, koma, šok. Zbog svega toga, opasnosti od ugljičnog monoksida, vrlo je važno da kontrolirate sve uređaje na plin te redovito čistite dimnjake.

Autor: R.I.

ZADNJE VIJESTI