fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SAD najveći svjetski zagađivač plastikom. Iznenađujuće je tko je sljedeći na popisu

Autor: Hina

Sjedeinjene Američke Države daleko su najveći svjetski onečišćivač plastičnim otpadom, pokazalo je izvješće savezne vlade koja zato poziva na novu nacionalnu strategiju za rješavanje toga problema.

SAD je globalnom onečišćenju plastikom pridonio s 42 milijuna tona plastičnog otpada u 2016. godini, što je, prema analizi, dvostruko više od Kine i zemalja Europske unije zajedno.

U prosjeku svaki Amerikanac proizvede 130 kilograma plastičnog otpada godišnje, a Južna Koreja je sljedeća po redu s proizvedenih 88 kilograma plastičnog otpada u godini dana.

Izvješće nazvano “Izračun uloge SAD-a u globalnom oceanskom plastičnom otpadu“ odobrio je Kongres kao dio Zakona o spašavanju oceana koji je Kongres odobrio u prosincu prošle godine.

Vlada je cjelovito izvješće objavila prošli tjedan.

“Čudesan izum plastike u 20. stoljeću proizveo je i globalnu poplavu plastičnog otpada koju vidimo posvuda“, napisala je Margaret Spring koja je bila na čelu povjerenstva stručnjaka koji su sastavili izvješće.

Ono pokazuje da je globalna proizvodnja plastike porasla s 20 milijuna tona u 1966. godini na 381 milijun tona u 2015, što je povećanje od dvadeset puta u samo pola stoljeća.

Izvješće navodi da je u početku porijeklo otpada u oceanima bilo fokusirano na brodske i morske izvore, ali sada se zna da gotovo svaki plastični komad na zemlji može dospjeti u oceane preko rijeka i potoka.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo tisuću vrsta morskog svijeta osjetljivo na plastične predmete u koje se zapletu ili pojedu mikroplastiku koja se zatim putem hranidbenog lanca vraća ljudima.

Svaku minutu u moru završi kamion otpada

Navodi se i da je svijet svake godine onečišćen s novih osam tona plastike što je ekvivalent istovaru punog kamiona plastičnog otpada u ocean svake minute.

Prema trenutnoj stopi, količina odbacivanja plastike u ocean mogla bi se povećati na 53 milijuna tona godišnje do 2030., što je ugrubo polovica težine ribe koja se godišnje ulovi u svjetskim morima, navodi se u izvješću.

Dijelom je razlog to što se naglo povećala količina plastike u komunalnom otpadu, pogotovo od 1980.godine, zbog čega razmjeri recikliranja nisu mogli pratiti taj tempo pa je sve više plastike pronalazilo put do smetlišta.

Izvješće je ponudilo niz rješenja za rješavanje krize – posebno zagovara smanjenje proizvodnje nereciklirane plastike.

Sljedeći prijedlozi su korištenje materijala koji se brže i lakše razgrađuju, smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i poboljšano gospodarenje otpadom poput tehnika za uklanjanje mikroplastike iz otpadnih voda.

Ali prioritet je sprječavanje da plastika uopće dospije u oceane.

“Ovo je najobuhvatnije i najokrutnije objavljeno izvješće o plastičnom zagađenju“, rekla je predsjednica neprofitne organizacije Beyond Plastics, Judith Enk.

“Izvješće je crvena linija i dokazuje da samo čišćenje otpada neće spasiti ocean“, rekla je, dodajući kako je nužno da ga kreatori politika i poslovni lideri pročitaju i hitno poduzmu potrebne mjere.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});