fbpx

SAD Turskoj nudi F-16 u zamjenu za investicije u zrakoplove F-35

Autor: Dnevno.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da je SAD Turskoj predložio prodaju borbenih zrakoplova F-16 u zamjenu za raniju investiciju u program F-35, iz kojeg je Ankara uklonjena nakon što je kupila obrambeni raketni sustav od Rusije.

Reuters je ranije ovaj mjesec pisao da je Turska od SAD-a zatražila kupnju 40 Lockheed Martin zrakoplova F-16 i gotovo 80 modernizacijskih kompleta za postojeće avione, prenosi Hina.

Erdogan je u nedjelju kazao da Turska želi naknadu za 1.4 milijarde dolara investicija u program F-35 te da se o tome trenutno pregovara.

“Poručili smo da ćemo učiniti svaki korak koji je potreban za zadovoljavanje obrambenih potreba naše zemlje”, rekao je turski predsjednik.

Ankara je naručila više od stotinu zrakoplova F-35, koje proizvodi Lockheed Martin, no SAD je odustao od te prodaje 2019., nakon što je Turska nabavila ruski obrambeni raketni sustav S-400.

Odnosi između dviju najvećih vojski NATO saveza u proteklih pet godina pogoršali su se zbog neslaganja oko Sirije, zbližavanja Ankare Moskvi, turskih ambicija u istočnom Mediteranu, američke optužnice protiv turske banke i stanja ljudskih prava i medijskih sloboda u Turskoj, piše agencija Reuters.

Odluka o kupovini S-400 također je rezultirala američkim sankcijama.

U prosincu 2020. Washington je na crnu listu stavio direktorat turske obrambene industrije, njenog šefa Ismaila Demira i troje drugih zaposlenika.

Od tada je SAD više puta upozorio Tursku da ne kupuje dodatno rusko oružje.

Erdogan je rekao da Ankara i dalje planira kupiti drugu seriju sustava S-400, što bi moglo dodatno produbiti spor s Washingtonom.

Zahtjev za kupnjom američkih zrakoplova stoga će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Demokrati i republikanci u tom tijelu složni su u pokušaju da natjeraju vladu Joea Bidena da pojača pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog kupnje ruskog naoružanja i stanja ljudskih prava.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI