fbpx

SAD: U Kentuckyju proglašeno izvanredno stanje, povećava se broj mrtvih

Autor: dnevno.ba

Proglašeno je izvanredno stanje u Kentuckyju i strahuje se da je u toj saveznoj državi poginulo više od 100 osoba, rekao je u subotu guverner Andy Beshear nakon što su razorna tornada ostavila u ruševinama domove i poslovne objekte u nekoliko američkih saveznih država.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da su ovo najrazornija tornada u povijesti te savezne države. Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear navodi da će biti “čudo” ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina.

– Vjerojatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentuckyju, rekao je Beshear na konferenciji za medije.

– Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, tvrtke, vladine zgrade – samo su nestale, rekao je Beshear nakon izlaska na teren.

Guverner je proglasio izvanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio hitnu pomoć toj državi.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Kentuckyju. Biden je novinarima u subotu navečer rekao da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado.

– Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo, upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je Biden.

Beshear je rekao da je na terenu 189 pripadnika Nacionalne garde, a spasilački napori usmjereni su na Mayfield, dom za 10.000 stanovnika.

Zapovjednik vatrogasne postrojbe Jeremy Creason, čija je vatrogasna postaja uništena, rekao je da su vatrogasci u tvornici svijeća “morali prelaziti preko žrtava kako bi došli do preživjelih”.

Paige Tingle rekla je da je vozila četiri sata do te tvornice u nadi da će pronaći 52-godišnju majku Jill Monroe koja je radila ondje. “Ne znamo što misliti, strašno smo nervozni. Pokušavamo je pronaći, ovo je katastrofa”, rekla je.

Neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih znanosti na Sveučilištu Sjeverni Illinois.

“Ovo je povijesni ako ne i generacijski događaj”, rekao je Gensini.

Jedna osoba je poginula, a petero je teško ozlijeđenih nakon što je tornado razorio dom za starije i nemoćne u Monetteu u Arkansasu, rekao je čelnik okruga Craigheada Marvin Day.

“Blagoslovljeni smo jer nema više poginulih ili ozlijeđenih. Moglo je biti puno gore”, rekao je Day za Reuters.

Nekoliko kilometara dalje u Leachvilleu poginula je još jedna osoba, a opustošen je veći dio centra grada, rekao je poručnik Chuck Brown.

“Zaista je zvučalo kao da je vlak protutnjao gradom”, rekao je Brown.

Poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Edwardsvilleu u Illinoisu, a 45 ih je na sigurnom izvan skladišta, potvrdio je šef vatrogasaca James Whiteford. Dodao je da se potraga nastavlja, ali ne očekuje još preživjelih.

U Tennesseeju je u olujama poginulo najmanje troje ljudi, rekao je Dean Flener, čelnik agencije za upravljanje krizama.

Centar za predviđanje oluja Nacionalne meteorološke službe objavio je da je zaprimio 36 dojava o tornadima u Kentuckyju, Illinoisu, Tennesseeju, Missouriju, Arkansasu i Mississippiju.

Gotovo 99.000 ljudi u Kentuckyju i više od 70.000 u Tennesseeju je bez struje od subote poslijepodne, prema mrežnoj stranici PowerOutage.US.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI