fbpx

ŠAMAR TUŽIOCU ĆAZIMU HASANSPAHIĆU: Sud BiH mu odbio prijedlog s kojim je htio, da se dodvori šefici Gordani Tadić!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o Prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po tužiocu Ćazimu Hasanspahiću, broj: T20 0 KT 0018932 20 od 14. 07. 2020. godine, za određivanje pritvora i raspisivanje potjernice za osumnjičenim Suljom Zukom, donio je Rješenje, broj: S1 3 K 036208 20 Kpp, kojim se odbija prijedlog tužioca Ćazima Hasanspahića.

Neukusna fotomontaža koju je napravio Sulejmen Zuko nastanjen u Irskoj duboko je uznemirila glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić. Zbog toga je sredinom jula ove godine državni tužilac Ćazim Hasanspahić zatražio od Suda BiH određivanje pritvora i raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zukom. Ročište na kojem se razmatralo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice održano je prije nekoliko dana u Sudu BiH, a odluka je donesena.

Ovo je fotomontaža koju je Gordana Tadić shvatila kao „ozbiljnu prijetnju“ koja joj ugrožava život, i zbog koje je tužilac Hasanspahić tražio određivanje pritvora i raspisivanje potjernice. U istragu su se odmah uključile sve policijske agencije BiH, a Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog Zuke. „Dana 31. 5. 2020. godine javno, Zuko je putem društvene mreže Facebook izazivao i raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju između konstitutivnih naroda u BiH, Bošnjaka i Hrvata“, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Građani Bosne i Hercegovine rijetko imaju ovakvu privilegiju ekspresnog reagiranja od strane Tužilaštva BiH na ozbiljne prijetnje koje dobivaju, za razliku od Ćazimove šefice.

Sjećam se, dobivao sam putem društvene mreže Facebook (messenger) užasne prijetnje poput one, da će me „nabiti na kolac, te da se kolo okreće na Palama“, koju mi je uputio izvjesni Novica Đurica, ali koja je prijetnja kod mene izazvala stanje straha i uznemirenosti, a koja prijetnja je uredno prijavljena tužiocu Ćazimu Hasanspahiću, kao i mnoge druge, no, nema ni naredbe o provođenju istrage, nema ni prijedloga za određivanje pritvora, a bogme ni potjernice.

Zbog glup(e)ače na fotomontaž(e)i, tužilac Hasanspahić traži raspisivanje Interpolove potjernice za Suljom Zukom!

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI