fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

‘Sankcije koje bi BiH uvela Rusima bile bi manje od najmanjeg komarca na svijetu, radi se o principu’

Autor: Dnevno.ba

Naglasio je da je Putina obavijestio i o izborima koji se u listopadu održavaju u BiH. Kaže da će u rujnu ponovo doći u Rusiju, tako da će to biti prilika da nastave razgovor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da Ruska Federacija visoko cijeni poziciju Republike Srpske koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji.

-Nažalost, u trenutnim uvjetima sa BiH imamo određene poteškoće u vezi sa pridruživanjem sankcijama, ali znamo vašu poziciju i visoko je cijenimo. Unatoč svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijat će se, pogotovo sa onima koji žele da održe ove odnose. I koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba – rekao je Putin, objavljeno je na portalu Kremlja nakon sastanka Putina i Dodika koji je sinoć održan u Sankt Petersburgu.

Na početku sastanka Putin je pozdravio Dodika i rekao da su razvili dobre odnose još otkada je bio predsjednik Republike Srpske.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao jamca Daytonskog sporazuma.

On je rekao da je Putina informirao da se Christian Schmidt predstavlja kao visoki predstavnik u BiH iako nema odluke Vijeća sigurnosti UN o tome.

-Ovo je bio važan sastanak, prijateljski.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturnim pitanjima i da je potvrđena odlučnost da se zajedno gradi plinovod u RS i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banja Luke.

-One će omogućiti plin koji je tamo potreban. Spremamo da završimo neke procedure – rekao je Dodik.

On je naveo da je ruskog predsjednika informirao i o tome da se ljudima iz RS uvode sankcije, uključujući i njega.

Naglasio je da je Putina obavijestio i o izborima koji se u listopadu održavaju u BiH. Kaže da će u rujnu ponovo doći u Rusiju, tako da će to biti prilika da nastave razgovor.

-Rusija ostaje značajan čimbenik odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN. Putin je rekao da je njihova ekonomska i financijska situacija dosta stabilna i da nastavljaju sa putem stabilizacije ekonomije. Ulažu ogromne napore u reindustrijalizaciji i daju podršku privatnim investitorima koji bi proizvodili zamjenske proizvode – rekao je Dodik.

On je rekao da Rusi dobro razumiju situaciju na Balkanu.

„Sankcije koje bi im BiH uvela bi bile manje od najmanjeg komarca na svijetu. Ali radi se o principu. U tom pogledu potpuno je besmisleno garantu svog postojanja uvoditi sankcije“, istaknuo je Dodik, prenosi ATV.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});