fbpx
Korisnik

Sarajevo od oduševljenja do razočarenja Schmidtom

Autor: Dnevno.ba

Dolazak njemačkog diplomate Christiana Schmidta, sarajevski politički establišment dočekao je s oduševljenjem i nadom da će biti promotor njihovih interesa, tim više jer ga Republika Srpska ne smatra visokim predstavnikom. Porukom da je Željko Komšić u Predsjedništvo izabran bošnjačkim glasovima, a Sarajevo dominantno bošnjački grad, schmidt je sarajevska nadanja pretvorio u noćnu moru, navodi se u prilogu RTRS-a.

– Komšić je hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da se sve skupa završi, recimo, nekim oblikom bojkotiranja izbora – poručio je Schmidt.

Zanimljivo da su Schmidtove packe prešućene u Sarajevu. Јer, teško je opovrgnuti notornu činjenicu da je Komšić iako se uporno ogrće “građanskim” plaštom, zapravo rezervni bošnjački član Predsjedništva, navodi RTRS.

– Neosporna je činjenica da nama Hrvatima kao konstitutivnom narodu, drugi narod bira političke predstavnike u Domu naroda i činjenica je da nemamo svog predstavnika u Predsjedništvu dok Bošnjaci imaju dva predstanika. Stoga je meni razumljivo da schmidt konstatira da je nužno mijenjati Izborni zakon kako bi se otklonile anomalije koje ruše Daytonski sporazum, kazala je za javni rtv servis Republike Srpske Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH.

Stav Republike Srpske nimalo nije promijenjen, Christian Schmidt je osoba koja se predstavlja za visokog predstavnika, bez legitimiteta Ruske Federacije i Kine. I takav nije po volji političkog Sarajeva, jer nepristrasno, a ne kroz bošnjački okular posmatra probleme i procese u BiH.

– Vidimo da ni sami predstavnici Bošnjaka nisu obradovani činjenicom da im je došao nekakav gost koji ih ne sluša u potpunosti i koji razmišlja svojom glavom, jer je iznio činjenice za koje mi svi u BiH znamo i mi ih u Republici Srpskoj ističemo. Onda on nije rad gost, tako da neka se oni i dalje bave svojim gostom, a mi ostajemno pri stavu da u BiH nema visokog predstavnika – kaže Sanja Vulić, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH.

Bez sumnje, Schmidt govori u korist Hrvata što se može sagledati kroz diplomatske napore Hrvatske da preko jedne od najmoćnijih zemlja EU, Njemačke, isposluje bolji polažaj svojih sunarodnika u BiH.

– Smatram da je ovo važna kapitalna prekretnica i sada je do bošnjačke strane da shvate da međunarodna zajednica više neće biti njihov odvjetnik i da moraju sjesti kako je rekao Dodik sa Srbima i Hrvatima i dogovoriti kako dalje, kazao je Zoran Krešić, politički komentator iz Mostara.

Pojedini analitičari iz FBiH kažu da poslije Schmidtovih poruka više ništa neće biti isto. Smatraju da su povijesne i ozbiljan udarac tzv. građanskom konceptu BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI