fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠAROVIĆ: Cilj je da ispunimo uvjete za izvoz mlijeka u EU

Autor: Fena

SARAJEVO - Novoimenovani ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je novinarima danas u Sarajevu da su jučer i danas u fazi primopredaje u ministarstvima i da će trebati bar jedno kraće vrijeme da se suoče s ključnim pitanjima koja čekaju svako ministarstvo pa i ono na čijem je on čelu.

Na novinarsko pitanje u vezi s problemima proizvođača mlijeka, kazao je da nisu u Ministarstvu zaprimili bilo kakav zahtjev bilo koga, bilo koje institucije koji se tiče prekomjernog uvoza mlijeka.

– Možda je to medijima najavljeno, ali u službenoj formi toga nema. Ukoliko bilo kakav zahtjev te vrste bude zaprimljen on će se procesuirati na način kako je to predviđeno odgovarajućim zakonima, odnosno odlukama Savjeta ministara – kazao je Šarović.

Po njegovim riječima, pitanje prekomjernog uvoza bilo kog proizvoda iz bilo koje zemlje ili regije CEFTA-e ili EU reguliran je odlukom o prekomjernom uvozu i zaštitne mjere donosi Vijeće ministara BiH.

– To je prava adresa, a prethodni postupka može da se vodi u okviru Ministarstva ukoliko je podnesen na odgovarajući način po točno utvrđenim procedurama od ovlaštenog predlagača – kazao je Šarović.

On ističe da je pitanje izvoza ili uvoza mlijeka u BiH ozbiljno pitanje te da će se ovo Ministarstvo ozbiljno pozabaviti tim pitanjem u okviru nadležnosti koje ima.

– U ovom poslu svako treba da radi svoj posao i nema potrebe za prebacivanjem odgovornosti na bilo koga. Potpuno je jasno da BiH nije ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU – kazao je Šarović.

Dodao je da ovo Ministarstvo ima namjeru da preuzme inicijativu i zajedno sa drugima koji su nadležni to pitanje riješi i „neće se na bilo koji način sakrivati od bilo koga i vodeći ovaj proces”.

– Naš cilj jeste da ispunimo uslove za izvoz mlijeka u EU. Ali svi drugi, kada su u pitanju poljoprivrednici, treba da rade svoj posao i kada su u pitanju poticaji i politika u poljoprivredi itd.- kazao je Šarović.

Naveo je da postoji još par pitanja koja treba riješiti uključujući izmjenu zakonodavstva.

Najavio je da će već sljedeće sedmice imati prve sastanke sa ministrima poljoprivrede entiteta.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});