ŠAROVIĆ: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

Autor: Fena

BRUXELLES - Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Bruxellesu , biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU - saopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Europskoj Komisiji, iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

– Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentirano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere – ocijenio je Šarović i dodao da „sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti“.

Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnova za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.

Bh. strana je prezentirala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju su sudjelovao  i odvjetnički tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI