Sastanak Operativnog stožera za pitanje migracija u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Operativni stožer za pitanje migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrao je trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu.

Zbog vremenskih uvjeta, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata. Ukupno na teritoriji BiH trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Predsjedavajući Stožera Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u tijeku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

S obzirom da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području USŽ. Također, dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela, izmještaju u Imigracijski centar u Lukavici.

U ovoj godini iz IPA fondova dva milijuna eura namjenjeno je za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će financirati preko međunarodnih organizacija u iznosu od 11 milijuna eura.

Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH kako bi se smanjio broj ulazaka ilegalnih migranata. Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

Osim članova Stožera koji čine predstavnici svih nadležnih institucija sa nivoa BiH i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao je i komesar policije USŽ Mujo Koričić, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI