fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sastanak stranaka u Mostaru opet bez dogovora, ali uz niz zaključaka

Autor: Faktor.ba

MOSTAR - Sastanak političkih stranaka koji je održan u Mostaru, a u vezi s pronalaženjem rješenja za način održavanja izbora u ovom gradu, i danas je protekao bez dogovora, no uz niz zaključaka.

Sastanku su prisustvovale stranke koje imaju kapacitet donijeti izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda. Za stolom su se ponovo našli predstavnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a.

-Napravljena je jedna prezentacija koja je imala svoj kronološki slijed i prezentirala sve modele izmjena Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su stavljani u proceduru, ali i one koji su nama dostavljeni u pripremi ovog sastanka. SBB ima novi model, kao i SNSD i SDS, te smo zaključili da se za sljedeći sastanak dostave svi ti modeli i da krenemo u zajednički nazivnik o kojem se možemo dogovoriti, da ovaj proces ne prekidamo i idemo u pravcu održavanja izbora za Grad Mostar – kazao je čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba.

Dodao je kako je bilo dosta rasprave o prijedlozima, i problema u interpretaciji prijedloga.

– Najviše smo se iscrpili oko razgovora je li dio prijedloga koji se tiče središnje zone ustavan ili ne, treba li biti dio paketa prijedlog dijela stranaka vezano za uvođenje dogradonačelnika. Dio stranaka je izložio svoje prijedloge da se unutar paketa za Grad Mostar nađe i razgovor o dogradonačelniku o nekim prijedlozima za koje je dio stranaka smatrao da su ustavne ili ne – kazao je Džeba.

Zaključak je da na sljedeći sastanak budu pozvani i eksperti ustavnog prava koji bi pomogli da stranke naprave okvir da se postigne dogovor i konačno usvoje izmjene izbornog zakona za Mostar. Također, dogovoren je novi sastanak za petnaestak dana. Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, te je Džeba kazao da će izbora sigurno biti.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, a Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara, proglasivši ga po dvjema osnovama neustavnim.

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});